Ze staan er inmiddels al zo’n vijf weken, dus je hebt kans dat je ze al gezien of misschien zelfs gebruikt hebt, maar Stellendam is 26 e-bike oplaadpunten rijker. Ze werden woensdagmiddag 1 augustus officieel in gebruik genomen.
Door Sam Fish
In februari van dit jaar begonnen de gesprekken over de nieuwe oplaadpunten. De dertien palen, elk met twee stroompunten, zijn geplaatst op de oude bushalte op de kruising van de Voorstraat met de Eendrachtsweg. Ze zijn dan ook onderdeel van de nieuwe indeling van dat gebied. “We wilden het hier fietsvriendelijker maken. Om naar de andere kant van de Eendrachtsdijk te komen moet je bovenlangs en dat is met de auto’s die hier naar beneden komen, ook al mag dat niet, soms erg gevaarlijk,” zegt wethouder Daan Markwat bij de officiële ingebruikname van de palen. “We hebben daarom bovenaan hekjes neergezet zodat auto’s er echt niet meer doorheen kunnen en waardoor het dus veiliger wordt voor de fietsen. Daarnaast is het natuurlijk ook super aantrekkelijk om even je fiets op te laden als je wat zit te eten of drinken bij ‘t Wapen van Stellendam.”
Samenwerking
Het plaatsen van de fietspalen was een samenwerking tussen de bewoners van de Voorstraat, leden van de dorpsraad, de eigenaar van ’t Wapen van Stellendam en de
gemeente. “De bewoners hier hebben op deze manier geen last meer van fietsen voor de deur en op de stoep en als je op het terrasje zit kun je de fiets ook nog gewoon in de gaten houden,” gaat Markwat verder. “Ik hoop dat het goed gaat lopen en dat we uiteindelijk nog meer palen neer moeten zetten.”
Oplaadpalen
De dertien palen zijn aangesloten op zonnepanelen en zijn dus erg duurzaam. “Er zit een beveiliging op de stroompunten,” zegt leverancier Kees Boer van Ecotap. “Ze zijn goed voor ongeveer 220 Watt. Je kunt dus wel je fiets, scootmobiel, scooter, telefoon opladen en zelfs scheren. Maar bijvoorbeeld een föhn of een slijptol is al te veel en dat doet hij het gewoon niet.”
De plaatsing van de palen is uniek voor Nederland, nog nooit werden er namelijk zo veel fiets oplaadpalen bij elkaar neergezet. De stroompunten zijn volledig gratis te gebruiken.