Dumoulin en Van Vleuten Nederlands tijdritkampioen

Foto: NK Wielrennen GO

Tom Dumoulin (profs)  en Annemiek van Vleuten (elite-vrouwen) mogen zich de tijdritkampioenen van 2016 noemen. In een warme maar sfeervolle Middelharnis bleken zij een klasse apart in hun categorie.

Dumoulin was blij de rood-wit-blauwe trui weer aan te mogen trekken. ” Over het hele jaar gerekend mag ik mezelf denk ik wel de meest constante tijdrijder van Nederland noemen, maar je moet het maar net even doen op het moment dat het de dag van het NK Tijdrijden is. Ik ben blij dat dat weer gelukt is.” Jos van Emden werd na 50 kilometer tweede op 34 seconden, Wilco Kelderman gaf 1 minuut 18 toe. “ Remco Grasman werd kampioen bij de elite-zonder-contract, de 43-jarige inwoner van Emmeloord werd achtste in de totaaluitslag. “Ik ben daar heel tevreden mee, ik was eigenlijk nog beter dan toen ik twee jaar geleden voor het eerst kampioen werd.  Ik ben er trots op dat ik zo dicht achter de wereldtop weet te eindigen.”

LEES OOK: NK Wielrennen afsluiten met feest op Diekhuusplein

Gelukkige winnares
Van Vleuten toonde zich een gelukkige winnares in Middelharnis. Over 30,8 kilometer was de Wageningse van Orica-AIS maar liefst 1 minuut 41 sneller dan runner-up Chantal Blaak. Roxane Knetemann veroverde het brons op 2 minuut 23 van de overtuigende winnares. Van Vleuten volgde op de erelijst van het NK Anna van der Breggen op, die zich ziek had afgemeld voor het NK tegen de klok.  Van Vleuten was in de zevende hemel met haar haar nationale titel. “Ik heb de afgelopen weken alles gezet op het behalen van deze titel,  heb er mijn programma op aangepast en heel gericht getraind op de tijdritten. Alles klopte vandaag en ik heb nog nooit zo hard gereden op een NK. Ik vind het geweldig om het rood-wit-blauw weer om de schouders te hebben.” Aafke Soet won de titel bij de elite-zonder-contract. “Ik combineerde de sport altijd met het schaatsen, maar heb nu gekozen voor het wielrennen. Dat betaalt zich uit.”

Meer kampioenen
Bij de beloften was Tim Rodenburg met twee seconden verschil nipt sneller dan Pascal Eenkhoorn. Jan Willem van Schip gaf vier tellen toe en veroverde het brons. In de eerste uren van het NK werden nog vier nationale kampioenschappen tegen de klok verreden. Bij de junioren won Stijn Daemen, bij de junior-vrouwen Maaike Boogaard, bij de nieuwelingen Edo Maas en bij de nieuweling-meisjes Noa Jansen.

Reacties