Roderick: “Als het te gevaarlijk wordt stoppen we”

Foto: Rein Rijke

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Sommelsdijker Roderick Pijls (28) bekend werd in heel Nederland door zijn reis naar een giftig meer in Tanzania. Dit keer nemen zijn uitdagingen hem mee naar de andere kant van de thermometer: IJsland!

Door Sam Fish

Het gaat niet om zomaar een vakantie. Het is een volgende stop voor The Last Line; een fotoserie waarbij Roderick kitesurft op bijzondere, mooie en soms gevaarlijke plekken. IJsland brengt hem en fotograaf Rein Rijke een vulkaan, gletsjers, ijsrotsen en water van rond het vriespunt.

IJsland

“Veel mensen hadden al tegen mij gezegd dat IJsland heel vet is. Maar met alleen de omschrijving ‘vet’ ben ik niet overtuigd,” laat Roderick weten. “Ik ben er nu zelf geweest en ik kan je zeggen; IJsland is magisch en bijzonder. Alles is er zó groot, dat is bijna niet voor te stellen. Het is echt een heel mooi land. Onaangetaste natuur, heel mooi en de mensen hadden gelijk. Het is er gruwelijk vet!”

Maar Roderick en Rein eindigden niet zomaar in IJsland. “Rein was er al twee keer eerder geweest en wist dus wat voor mooie uitdagingen hier te vinden waren voor ons,” vertelt hij. “En het is er zo mooi dat je eigenlijk om de tien meter wel een foto wilt maken. ‘Mooier dan dit wordt het niet’, denk je dan. En dan ga je een hoek om en dan is het nóg mooier. Het is echt onvoorstelbaar.”

Uitdaging

Een mooie omgeving maakt sowieso een prachtige foto, maar er moet ook wel een uitdaging bij zitten. “In Tanzania was dat natuurlijk het giftige meer. Dit keer heb ik gekite op een vulkaan. Echt erbovenop, ja,” vertelt Roderick enthousiast. “Dan klim je dus een berg op, je stapt over een soort randje en je staat ineens in een kom met water. Dat is de top van de vulkaan, heel gaaf!”

En in dat water kan Roderick dus heel goed kitesurfen, want wind is er genoeg daar bovenop die berg. “Het komt alleen vanuit alle hoeken, dus dat is wel gevaarlijk. Je moet echt oppassen dat je niet over de rand geblazen wordt. En dat is dus waar het vertrouwen in Rein heel goed van pas komt. Als hij langs de kant staat voor de foto en zegt ‘tot hier en niet verder’, dan stop ik ook. Ik ga niet de stoere held uithangen en zeggen dat ik het wel kan. Hij ziet dat vanaf de zijlijn beter dan ik op het water. Als hij het te gevaarlijk vindt worden, dan stoppen we, zo werkt dat.”

Artikel gaat verder onder de foto (Foto door Rein Rijke)

Roderick Pijls IJsland

The Last Line

Het tripje naar IJsland en Tanzania zijn onderdeel van een fotoserie die de twee aan het maken zijn. “We hebben een soort wensenlijst van plekken die we graag willen bezoeken hiervoor. Tanzania was de eerste, IJsland hoort er ook bij. We zijn naar Texel geweest voor een bepaalde foto en we wilden vorig jaar naar Groenland, maar dat werd op het laatste moment gecancled door het weer. IJsland wilden we ook eigenlijk in december al doen, maar dat kon niet doorgaan en toen kwam corona,” laat Roderick weten. “Dat was nu eigenlijk wel heel goed geregeld. Je werd getest op het vliegveld en met een positieve uitslag moest je twee weken in quarantaine. Bij ons was er gelukkig niets aan de hand.”

Voor het project willen ze ook nog naar de Lofoten in Noorwegen, West-Australië, de Faro eilanden, Groenland en San Fransisco. Wie weet gaan ze als laatste bestemming nog eens terug naar Tanzania. “We zijn er al geweest, natuurlijk, en de uitkomst was prachtig, maar het meer was niet roze. Dus misschien dat we helemaal aan het einde nog eens terug gaan om het nog eens te proberen. Om echt dan cirkeltje rond te krijgen. Maar dat weten we allemaal nog niet zeker. Er zijn zóveel mooie plekken waar we graag naartoe willen voor een foto. Dat wordt dus een beslissing voor over een paar jaar.”

Film

The Last Line is dus een fotoproject, maar Rein en Roderick filmen ook alles wat ze meemaken op hun bestemming. “We hebben van IJsland een film gemaakt en die gaat ergens in september in première,” vertelt hij. “Dat gaat gebeuren in het Omniversum, maar ook in Haarlem en we willen graag een mooie locatie op Goeree-Overflakkee vinden hiervoor. Ik kom hier vandaan en wil dus ook hier graag laten zien wat ik allemaal mee maak. We hebben een aantal plekken in gedachte, maar er is nog niets rond.”

Behalve de filmpremière is er in het Omniversum ook een foto-expositie te zien. “Rein maakt enorm veel mooie foto’s op onze reizen, want we gaan natuurlijk niet alleen voor die ene foto. Er is dus veel meer te zien en dat laten we nu dus ook zien. Wie weet wordt het ooit meer dan een expositie. Een boek misschien wel. We hebben genoeg om te vertellen.”

Roderick Pijls

Roderick behoort top de top van de wereld als het gaat om kitesurfen en weet dus heel goed wat hij doet. “Ik werd door onze trip naar Tanzania door veel mensen roekeloos genoemd, maar dat valt heel erg mee. We zoeken van te voren heel veel informatie op en kijken echt wat er mogelijk zijn binnen de grenzen die we zelf stellen. Rein en ik weten echt heel goed wat we doen,” belooft Roderick.

Wil je op de hoogte blijven van wat hij allemaal doet en welke avonturen Roderick en zijn kite allemaal aangaan? Volg hem dan op Instagram, Facebook en YouTube. Op alle drie die kanalen is hij gewoon te vinden onder zijn eigen naam. Het is zeker de moeite waard!