Premier Rutte: “Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het corona-virus”

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Op dinsdagavond 18 augustus hebben premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie gegeven. En ze vielen met de deur in huis: “Het gaat niet met de ontwikkelingen rondom het corona-virus”.

Door Sam Fish

De aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames zijn toegenomen de afgelopen weken. En al weken zit het reproductiegetal boven 1. Dat is het getal waarmee wordt gekeken hoe snel het virus verspreid wordt. “Als we niet oppassen zijn we binnen de kortste keren terug bij af,” zegt de premier. “Het economische scenario bij een tweede golf willen we ook niet meemaken. Dan verliezen nóg meer mensen hun baan.”

Strengere maatregelen

En dus worden er strengere maatregelen genomen. Dit gebeurt zowel landelijk als regionaal. Op regionaal gebied wordt Amsterdam als voorbeeld genoemd. Daar worden vanavond nog strengere maatregelen aangekondigd.

Ook op landelijk gebied gaan er dingen veranderen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert daarom ook om stappen terug te nemen in de bestaande maatregelen.

Feestjes

“Hoe goed we allemaal ons best ook doen, er zijn nog steeds plekken waar het mis gaat. Dat is vooral in de privésfeer,” zegt Rutte. Hij doelt ermee op verjaardagen, buurtborrels en dat soort dingen. Dat zijn plekken waar onderling veel vertrouwen is. Maar dat is dus schijnveiligheid. En daarom wordt er een maximum aantal bezoekers gesteld. Vier je een verjaardag, of geef je een feestje? Dan is het maximaal aantal mensen dat aanwezig mag zijn zes. Zes mensen, met anderhalve meter onderling. Kinderen zijn hierbij niet meegeteld. En het advies is om ook eerst te vragen of je bezoekers klachten hebben.

“Ga dan liever naar de horeca,” adviseert de premier. “Daar heeft iedereen een vaste plek en er wordt beter gelet op de afstand die gehouden moet worden. En geef je toch een feestje in een gehuurde zaal? Alleen met registratie en een checkgesprek. Iedereen moet op een vaste plek zitten, dus niet onderling wisselen om met iemand anders te kletsen. En ook geen polonaise. Feliciteren doe je vanaf een afstandje.”

Het is aan het horecapersoneel en de eigenaren van de gehuurde zaal om daar op te controleren.

Goed nadenken

De premier vraagt ook iedereen om logisch na te denken en het gezond verstand te gebruiken. “Het advies om thuis te werken is de meest effectieve maatregel,” zegt hij. Daarvoor is geen einddatum geprikt, maar de datum 1 september gaat daarover rond. “Dat is geen officiële datum. Het is advies is dan ook om gewoon thuis te blijven werken als dat kan. Ook na 1 september.”

In het Noorden van het land zijn ook de scholen weer begonnen. Hier op Goeree-Overflakkee staten de leerlingen weer op maandag 31 augustus. Er wordt hard gewerkt om dat veilig te laten verlopen. “Het is ieders verantwoordelijkheid om dat veilig te houden,” geeft Rutte aan. “Kinderen met klachten blijven thuis. Kinderen blijven ook thuis als iemand in het gezin positief is getest op het corona-virus.”

“We hebben in het voorjaar al laten zien dat we het virus eronder kunnen krijgen. Nu moeten we laten zien dat we dat ook zo kunnen houden,” aldus Mark Rutte.

Hugo de Jonge

Nadat premier Rutte zijn deel heeft afgesloten wordt het stokje overgedragen aan de corona-minister. En ook minister Hugo de Jonge valt met de deur in huis. “We nemen deze maatregelen vooral omdat de mensen in de zorg nog steeds aan het bijkomen zijn. We willen niet dat belangrijke operaties weer worden uitgesteld. Mensen doen er ook lang over om weer op de been te komen. We hebben op dit moment niet meer de luxe om te zeggen ‘het valt mee’. Het valt niet mee. Deze cijfers waren in het voorjaar een voorbode voor erger.”

Regionale verschillen

Niet alle regio’s zijn even heftig besmet, maar overal stijgen de cijfers. “De afgelopen week zijn er weer ruim 4000 nieuwe besmettingen bijgekomen en dat moet dalen. Daarom worden er landelijke en regionale maatregelen genomen,” laat De Jonge weten.

Eerder werd al genoemd dat Amsterdam vanavond eigen maatregelen aankondigt. En de premier kondigde al wat landelijke aanscherpingen aan. Maar minister De Jonge hamert nog maar eens op het belang van quarantaine. “Die quarantaine is belangrijk om nieuwe besmettingen te stoppen. Het bron- en contactonderzoek is daarin een grote speler. Na een feestje met 50 mensen is dat een heftige klus en loopt verspreiding uit de hand. Met zes mensen is het makkelijker bij te houden en houden we de besmettingen tot een minimaal.”

Testen

Er wordt nogmaals benadrukt dat het belangrijk blijft om je te laten testen als je klachten hebt. Het is ook belangrijk om de testuitslag af te wachten in quarantaine. Er wordt onderzocht hoe een quarantaine verplicht kan worden. Volgens de wet kan het, maar er wordt nu uitgezocht hoe.

“Er wordt ook gekeken of een quarantaine tijd verkort kan worden,” laat hij weten. “We kunnen van 14 dagen terug naar 10 dagen. Dit zou kunnen helpen om de quarantainetijd dragelijker te maken. Maar ook dan geldt; Heb je klachten? Laat je testen!”

Heb jij zelf klachten of corona-achtige symptomen? Laat je dan testen. Maak een afspraak door te bellen met 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl om online een afspraak te maken.