Nieuw schaakseizoen van start in OT

Foto: Sam Fish

Voorzitter Koert Wijnands opende op woensdagavond 29 augustus alweer het 39ste schaakseizoen van de club in Oude-Tonge. De club heeft op dit moment 17 leden, maar ze zouden het aantal graag zien groeien.

Door Sam Fish

Na een paar verhuizingen zit de vereniging inmiddels alweer twee jaar op hun oude en vertrouwde plekje in de Grutterswei in Oude-Tonge. Elke woensdagavond, van eind augustus tot en met eind april, wordt er geschaakt door een groep enthousiaste mannen. Want dat zijn het, mannen. Vrouwen zitten niet bij de club. “We hebben wel een tijdje een vrouw bij onze vereniging gehad, maar die is inmiddels alweer weg,” vertelt Koert. “We merken dat schaken een echte mannen sport is. Want niet alleen bij onze vereniging zijn er alleen maar mannen, het blijkt zelfs dat van alle schakers in Nederland maar zeven procent vrouw is. Geen idee waar dat precies aan ligt, maar het is wel bijzonder. Vrouwen zijn overigens gewoon welkom, hoor.”

Nieuwe leden
In juli hield de vereniging nog een toernooi om nieuwe leden te werven. “Er waren twee mensen die zeiden dat ze bij ons wilden komen schaken,” zegt Wijnands. “Het is natuurlijk maar hopen dat ze ook echt komen.” Die nieuwe leden heeft de club wel hard nodig namelijk. “We hebben 17 leden, maar elke week zitten er maar zo’n zes mensen in de zaal. Op een gegeven moment moet je ook gaan kijken of het nog wel rendabel is om de club te laten bestaan en ik zou het persoonlijk heel erg zonde vinden als na 39 jaar het doek zou vallen. En met mij de actieve leden ook.”

De vereniging in Oude-Tonge is lid van de Rotterdamse Schaakbond en heeft goede contacten met de Zwarte Pion, de schaakvereniging in Sommelsdijk. “We doen vaak een toernooi tegen de andere club,” laat de voorzitter weten. “Ouddorp heeft ook een schaakvereniging, maar ook daar lopen de leden heel erg terug. Ik zou het leuk vinden als er weer wat leven in de brouwerij komt en dat we weer echte competities kunnen gaan houden. We hebben allemaal de zelfde passie en ik weet zeker dat er meer mensen zijn op Goeree-Overflakkee die het leuk vinden om te schaken. Dus kom gerust eens bij ons kijken en wie weet pas je wel hartstikke goed bij de club.”

LEES OOK: Is hockey misschien iets voor jou? 

Toernooien
Behalve de interne- en externe competities van de club is er ook nog een bekertoernooi en één keer per jaar het snelschaak toernooi. Snelschaken houdt in dat elke speler vijf minuten per partij heeft om te spelen. Het aantal partijen per avond is afhankelijk van het aantal deelnemers.

“Daarnaast hebben we ook nog het open kerstsnelschaaktoernooi,” zegt Koert enthousiast. “Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, rond de kerst. Iedereen heeft prijs. Het is vaak de gezelligste schaakavond van het jaar!”

Blind schaken
Blind schaken klinkt misschien als een bepaalde vaardigheid die de schakers hebben, zoals snelschaken, maar niets is minder waar. Het is precies wat het is. Als je niets ziet kun je namelijk ook schaken. De borden en schaakstukken zijn dan magnetisch zodat de schaker de stukken kan voelen zonder dat het hele spel omvalt. “Ook hebben bijvoorbeeld de witte schaakstukken een rondje bovenop en de zwarte een blokje,” vertelt Koert. “Op die manier kunnen ze dus voelen hoe de partij ervoor staat. Schaken is dus echt geschikt voor iedereen!”

 

Reacties