Flinke stijging auto-inbraken eerste maanden 2022

Foto: Pixabay; TheDigitalWay

Criminelen hebben in de eerste vier maanden van 2022 veel meer in auto’s ingebroken dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit politiecijfers.

In 2021 waren er nog veel coronamaatregelen van kracht. Die maakten het vermoedelijk moeilijk om uit of van auto’s gestolen waar te verhandelen. Denk aan koplampen en navigatiesystemen. Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) verwacht dat dit minder speelt in 2022. In de eerste vier maanden van dit jaar registreerde de politie bijna 14.000 auto-inbraken. Dat is een toename van 41 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Lockdown

Criminelen doen volgens André Bouwman van het LIV graag zaken na zonsondergang. Daarbij werden ze in 2021 in de weg gezeten door de avondklok. Ook de vele grenscontroles in Europa zaten de zwarte handel in de weg. “Als jij met een busje rondrijdt met veertig koplampen en de politie controleert je, dan heb je wat uit te leggen,” aldus Bouwman.

Bovendien waren mensen tijdens lockdowns minder onderweg. Daardoor maakten ze minder schade en was er dus ook minder vraag naar gestolen auto-onderdelen. Dit jaar is het weer drukker op de weg en maakt de economie een inhaalslag. Dat vertaalt zich ook in tekorten van materialen, ziet Bouwman. Daardoor is er dus weer meer vraag naar de gestolen spullen van autokrakers, vermoedt hij.

Daling 

Voor de uitbraak van het coronavirus was ook een daling zichtbaar in het aantal autokraken. Bouwman ziet vooral dat steeds minder bij auto’s wordt ingebroken om waardevolle spullen te stelen, zoals een dure zonnebril. De daling is kleiner als het aankomt op auto-onderdelen. Zo zijn dit jaar veel kostbare motorkappen van Peugeots gestolen in Rotterdam en omgeving.

Cookieinstellingen