Goede doelen cheques Tulpenwandeltocht uitgereikt

Foto: Sam Fish

Op zaterdag 16 april werd de negende editie van de Tulpenwandeltocht gelopen en gefietst. Veel mensen deden mee aan het evenement en dat heeft voor een aantal partijen goed geld opgeleverd.

Door Sam Fish

Dat geld is verdeeld over drie partijen en werd uitgereikt op maandag 16 mei, precies een maand na het evenement. De uitreiking vond plaats in De Doele in Sommelsdijk. Daar werd eerst nog even teruggekeken op een succesvolle editie. In totaal deden 1916 mensen mee aan de Tulpenwandeltocht. Zij waren verdeeld over vier verschillende afstanden.

Zo was er voor mensen met een scootmobiel en fietsers een route van 27 kilometer. Hier deden 550 mensen aan mee. 704 deelnemers liepen mee met de 10 kilometer route. Voor de 17,5 kilometer wandelen verschenen 353 mensen aan de start. En 309 mensen legden 25 kilometer te voet af.

Stichting Ambulance Wens

De wandelaars van de Tulpenwandeltocht doen niet alleen mee omdat het leuk, gezellig en mooi is onderweg. Ze lopen ook voor een goed doel. Dit jaar was dit de stichting Ambulance Wens. Zij helpen mensen hun laatste droom waar te maken als zij dit zelf niet meer kunnen. Vrijwilliger Ed de Goeij was samen met directeur Kees Veldboer jr. aanwezig bij de chequeoverhandiging. Hij vertelde wat over de stichting.

Zo begon het in 2007 op een spontane manier. “Kees Veldboer sr. was ambulancebroeder in Rotterdam,” vertelt Ed aan de aanwezigen. “Hij moest een patiënt vervoeren van het ene naar het andere ziekenhuis, maar er was wat oponthoud. De kamer was namelijk nog niet gereed, dus hij moest de patiënt maar even gaan vermaken. Hij nam hem mee naar de haven om daar naar boten te kijken. Een week later lag dezelfde patiënt weer bij Kees in de ambulance. De patiënt gaf aan zo graag nog eens te varen. Kees pleegde een telefoontje naar de Speedo in Rotterdam en legde het verzoek bij hen neer. Kees en de patiënt werden daar met open armen ontvangen en de patiënt had de dag van zijn leven.”

Kees Veldboer sr. merkte hoe makkelijk het was om iemand nog een keer enorm blij te maken. “Hij bedacht zich dat er meer mensen moesten zijn met een laatste wens,” vertelt Ed. “En zo werd de stichting Ambulance Wens in het leven geroepen.” Dagelijks worden er 4 tot 5 wensen per dag vervuld en inmiddels zijn er al ruim 17.000 wensen in vervulling gegaan. Gemiddeld kost een wens 350 euro, daarbij zijn ze volledig afhankelijk van donaties. En dus is het voor de stichting geweldig om het goede doel te mogen zijn van de Tulpenwandeltocht.

Inzameling van het geld

Voorgaande jaren was de inschrijving anders geregeld, het was dit jaar dus even zoeken voor de organisatie. Voor het eerst werd er gewerkt met inschrijven.nl. Een voordeel van die manier is dat je extra geld kunt doneren als je dat wilt. En aangezien de Tulpenwandeltocht altijd voor een goed doel is, was dat een hele mooie toevoeging.

Het goede doel van dit jaar kreeg daarom twee cheques overhandigd. Zo werd goed duidelijk welk deel van het geld uit de inschrijving kwam en hoeveel er nog extra werd gedoneerd aan het doel. De eerste cheque kwam van de extra donaties die de deelnemers hadden gedaan. Dit was het geweldige bedrag van 1970 euro. Daarbovenop kwam nog een donatie vanuit de inschrijvingen. Dat leverde de stichting nog eens 6030 euro op!

Vanuit de inschrijvingen werden er ook twee andere cheques overhandigd. Zo kreeg Modelvliegclub SDGO 250 euro en het Streekmuseum 500 euro als dank voor hun inzet en vertier onderweg. Beide locaties zijn al jaren een stempelpost en zorgen voor veel vermaak voor de deelnemers.

Burgemeester liep ook mee

Het was aan burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman om de cheques te overhandigen. Zij liep tijdens het evenement zelf mee met de route van 17,5 kilometer. “De tulpen zijn een prachtig streekproduct en een geweldig thema voor een wandeltocht,” vertelt ze. “Ik heb een paar keer het startschot mogen geven tijdens eerdere edities. Maar het leek me altijd heel leuk om eens mee te doen. Ik wandel de laatste tijd veel met een vriendin, samen hebben we de 17,5 kilometer gedaan. Het was fantastisch.”

Volgens de burgemeester zat alles mee tijdens de tocht. “Het was prachtig weer, zoveel deelnemers, zo’n fantastisch mooi doel en dat heeft mensen zeker gemotiveerd om mee te gaan lopen. Wat je dan onderweg ook allemaal ziet, vooral blije mensen, maar ook hoe prachtig ons eiland is. Dat maakt mij als burgemeester natuurlijk dubbel trots.”

De volgende editie

Het is voor de organisatie altijd puzzelen wat het beste moment is om de tocht te laten plaatsvinden. Voor deze editie waren de voorbereidingen al in november begonnen. “Het blijft altijd spannend wanneer het moet plaatsvinden,” vertelt organisator André Groenendijk. “Wanneer bloeien de tulpen? Gaan ze überhaupt bloeien? Dat is altijd weer even puzzelen. Maar we zijn eruit gekomen en het was het perfecte weekend.”

Het is dan ook geen verrassing dat ze nu al een datum hebben geprikt voor volgend jaar. De tiende editie van de Tulpenwandeltocht gaat plaatsvinden op zaterdag 15 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen