Nu al jaarrecord bij inname van illegaal vuurwerk

Archieffoto van vuurwerkvondst
Foto: Politie Goeree-Overflakkee

De politie heeft niet eerder zoveel illegaal vuurwerk onderschept als dit jaar. Sinds 2017 worden deze gegevens bijgehouden.

Begin deze maand werd er een uitzonderlijk grote partij vuurwerk in beslag genomen in Duitse bunkers. Dit zorgt ervoor dat het vorige jaar record van 2020 al voor december gebroken is. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

De politie heeft dit jaar tot nu toe al ruim 146.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vorige record is voor het hele jaar van 2020. Toen werd er bijna 123.000 kilo vuurwerk ingenomen. Dat record is nu dus al ruimschoots verbroken. Consumentenvuurwerk dat vorig jaar tijdelijk verboden was, is daarbij niet meegeteld.

Duitse bunkers 

De politie onderschepte begin november 120.000 kilo professioneel vuurwerk in bunkers in het Duitse Rheine. Dat vuurwerk zou waarschijnlijk illegaal verkocht worden in Nederland. De bunkers werden gebruikt als een soort afhaalpunt voor tussenhandelaren. Vorig jaar werd ook al een grote partij illegaal vuurwerk onderschept in Duitsland. Ook deze lading was bestemd voor de Nederlands markt. Toen ging het om 50.000 kilo vuurwerk.