Slimme sloten en (deurbel)camera’s maken opmars

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

We hebben allemaal wel eens de deur dichtgetrokken en deze niet op slot gedraaid. Waarschijnlijk is het zelfs dagelijkse kost.

Maar weet dat wanneer je dit doet, je deur niet op slot is. Hij kan dan heel makkelijk worden geopend middels flipperen. Dat doen inbrekers, maar ook een slotenmaker als jij jezelf hebt buitengesloten, met een plastic pasje. Even wikken en met een halve minuut is je deur open, of je dat nu wilt of niet.

Slimme deursloten maken daar een einde aan. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze steeds vaker worden verkocht.

Het gemak van slimme sloten

Slimme deursloten komen in twee soorten; mechanisch en elektrisch. Bij de eerste zorgt een slim mechanisme ervoor dat de deur bij het dichttrekken in het slot valt. Niet alleen de driehoekige dagschoot valt in de sluitkom van het kozijn, ook de rechthoekige nachtschoot. De deur zit dan meteen echt goed op slot.

De elektronische variant bevat nog een stukje meer gemak. Die gaan namelijk weer van het slot af als een geregistreerd mobieltje bij het slot in de buurt komt. Behalve een mobieltje kun je hiervoor ook een speciale tag gebruiken. Houd het in de buurt van het slot en je kunt de deur gemakkelijk openen.

Pas op voor malafide slotenmakers

Het kan altijd gebeuren dat je de deur achter je dicht trekt en dan pas bedenkt dat je geen sleutel hebt. Sommigen leggen een reserve sleutel bij een buur of familielid. Maar niet iedereen doet dat. En dan kan het ook nog zo zijn dat die persoon niet thuis is. Dan heb je een probleem en moet je een slotenmaker bellen.

Is dit het geval? Ga dan niet zomaar zoeken op Google en bel ook niet het eerste bedrijf dat je tegenkomt. Zoek bewust naar een professioneel pkvw-bedrijf (Politie Keurmerk Veilig Wonen). Er zijn veel voorbeelden van malafide bedrijven die een slaatje slaan uit andermans pech. Zij rekenen voor dit onschuldige klusje soms vele honderden euro’s.

Er is een lijst van betrouwbare slotenmakers te vinden op de website van de stichting Nationale Inbraak Preventie.

Het extra gemak van een (deurbel)camera

In juli van dit jaar is een onderzoek gedaan onder 554 huishoudens. Daaruit blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden een deurbelcamera wel handig vindt. Ze vinden het fijn om binnen al te zien wie er voor de deur staan, op veilige afstand.

Coen Staal is voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie. Hij laat weten dat de afgelopen jaren steeds meer woningen voorzien zijn van goed hang- en sluitwerk. “De inbraakcijfers zijn niet voor niets meer dan gehalveerd de afgelopen 5 jaar,” zegt hij. “We denken dat goede beveiliging die inspeelt op gemak een extra stap is voor het verbeteren van de veiligheid van woningen. We juichen die ontwikkeling dan ook zeker sterk toe. Daarbij versterkt een (deurbel)camera het gevoel van veiligheid enorm.”

Controleer je eigen huis

Het is heel mooi dat er steeds minder inbraken plaatsvinden. Maar volgens Coen Staal is het nog steeds nodig om preventief te handelen. “Nu we allemaal meer thuis zijn, helpt dat de inbraakcijfers extra omlaag. Maar de coronatijd gaat een keer voorbij. Gebruik die extra tijd om thuis de inbraakgevoeligheid te controleren.”

Dit kan makkelijk. Op de website www.inbraakmislukt.nl staat een helder overzicht met dingen die je zelf kunt doen. Want eerlijk is eerlijk, waar moet je beginnen? Met al deze tips is de merk-onafhankelijke website erg nuttig. Je ziet precies waar je op moet letten en wat je moet opmeten. Met de handige postcode-tool kun je meteen zien in welke doe-het-zelf-zaken je bij jou in de buurt terecht kunt voor de nodige spullen.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie

De stichting Nationale Inbraak Preventie heeft als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Op die manier kan iedereen bijdragen aan het verlagen van de woninginbraken en de pogingen daartoe. Zo werd er in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken, in 2019 waren dat er nog 40.000.

De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen