Word jij ook lastiggevallen door WhatsApp-fraudeurs?

Foto:

Het internet staat vol met mensen die nepberichten krijgen op WhatsApp. Dat is de laatste maanden erger geworden en zal voorlopig ook nog niet klaar zijn.

Door Sam Fish

In deze nepberichten wordt bijvoorbeeld gevraagd om geld. Een fraudeur doet zich voor als lid van de familie, bijvoorbeeld een van de kinderen. Ze zeggen dan dat hun oude telefoon kapot is, vandaar dat ze appen met een ander nummer.

Om de een of andere reden hebben ze geld nodig. Dit willen ze niet contant ophalen bij de ouders, maar doen dit liever via een tikkie. Vervolgens is die Tikkie vele malen hoger dan eerder werd gezegd.

Oplichting

Het zal je niet verbazen dat het hier om oplichting gaat. Maar dit is zeker niet de enige vorm van oplichting. Dit gebeurt ook via de mail, waarbij uit naam van een bank wordt gezegd dat je pasje bijna verloopt. Onlangs werd er zelfs een brief verstuurd uit naam van de ING waarin hetzelfde verhaal werd verteld. Het pasje kon opgestuurd worden ter vernietiging. En om je gegevens over te kunnen zetten hadden ze ook je pincode nodig.

De meeste mensen zullen hier niet intrappen. Maar vooral de oudere generatie kan geloven dat dit echt is. En dus moet er actie ondernomen worden.

Wat moet je doen?

Het is lastig om al deze fraudepartijen op te sporen. Je vangt er één en er ontstaan weer een aantal nieuwe in hun plek. Het is dus belangrijk dat je zelf weet wat je moet doen als dit je overkomt. Klik nooit op meegestuurde linkjes, dat kan niet goed gaan. En negeren is ook altijd een optie.

Maar het kan natuurlijk zijn dat het er zo echt uitziet dat je gaat twijfelen. Dat is helemaal niet raar, want die fraudeurs worden steeds beter en slimmer. Twijfel je? Bel dan je bank. En dan niet het nummer dat wordt meegeleverd met de spam. Ga echt opzoek naar het nummer op internet, ga naar de officiële site en haal het daar vandaan.

Webinar

Wil je nog meer weten over wat jij kunt doen? En wil je weten hoe je zo’n nepbericht kunt herkennen? Volg dan de webinar ‘App je even voor mij?’ van de gemeente Rotterdam. De webinar is online te volgen op vrijdag 18 september. Het is helemaal gratis en het leert je precies hoe jij jezelf en anderen kunt beschermen tegen digitale criminaliteit. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen