Nieuwe oplichtingstruc uit naam van DigiD: alles is nep

Foto:

Pas op met wat je opent deze dagen. We hebben al vaker gezegd dat er veel phishing verstuurd wordt. Maar nu gaat er ook een bericht rond, zogenaamd vanuit de overheid.

Door Hedwig Heeren

Er worden momenteel op grote schaal sms-berichten verstuurd uit naam van DigiD. Daarin wordt mensen verteld dat hun digitale sleutel voor toegang tot de overheidslegitimatie nog niet geactiveerd is. Volgens tv-programma Opgelicht gaat het om ‘zeer overtuigende en gevaarlijke phishing’ gericht op klanten van meerdere banken.

Het bericht is afkomstig van een 06-nummer en luidt: ‘DigiD: Uw digitale sleutel voor toegang tot DigiD is nog niet geactiveerd. Activeer je digitale sleutel voor 21 juli 2020 via …,’ gevolgd door een linkje. DigiD stuurt dergelijke berichten nooit en digitale sleutels worden er niet gebruikt. De link uit het bericht verwijst naar een nagemaakte DigiD-pagina op het domein digid-activatie-service.online. Dat heeft dus niets met de overheid van doen. Mensen die erin trappen krijgen vervolgens een complete onzinmededeling te zien:

Bericht gaat verder onder de afbeelding

DigiD mededeling

Onder de ‘Update’ staan negen banken met buttons die mensen naar een volledig nagemaakt inlogportaal van de betreffende bank lokken. Log je daarop in, dan stuur je je inloggegevens naar oplichters. Zij proberen dan direct de rekening te plunderen. Er worden momenteel enorm veel pogingen tot oplichting gedaan  en dan gaat het allang niet meer over e-mails vol spelfouten. Opletten, checken en dubbelchecken voor je ergens op klikt blijft het devies. Twijfel je toch? Bel je bank of de instantie die het verstuurd zou hebben. En bel dan niet het telefoonnummer dat eventueel is meegestuurd, want zo slim zijn ze ook. Zoek zelf even het echte telefoonnummer op.