Phishing gaat nu ook via de fysieke brievenbus

Foto: Wikimedia / ING Nederland

We moeten nu niet alleen oppassen als we onze mail checken. Phishing gaat tegenwoordig ook gewoon via de fysieke post en vast dus op de deurmat.

Door Hedwig Heeren

Phishing, ofwel het binnen hengelen van gegevens waarmee iemand je geld steelt, gaat inmiddels ook via de brievenbus. Er worden papieren phishingbrieven verstuurd in een envelop met daarop het logo van de ING. Het lijkt erop dat er zelfs gebruik is gemaakt van het briefpapier van de bank. Het consumentenprogramma Opgelicht waarschuwt ervoor.

Vertrouwen

Doordat de brief op de mat valt, zullen mensen eerder geneigd zijn de afzender te vertrouwen. Ze zullen dan ook niet twijfelen aan de herkomst van de brief, vreest de redactie van het programma.

De brief is aan beide kanten bedrukt en ondertekend door ‘Annet Van der hoek’. Dat die naam onjuist geschreven is, is één van de aanwijzingen dat er iets niet klopt. In de brief staat dat de pinpas binnen enkele dagen komt te vervallen. Deze mag daarom worden opgestuurd naar de Plastic Recycling Company.

Maar dat is niet het enige. Daarbij wordt namelijk ook gevraagd om een hele rits gegevens mee te sturen. Zoals de huidige gebruikersnaam voor Mijn ING, het huidige wachtwoord en de huidige pincode. Voor die laatste twee kan er gekozen worden om het wachtwoord en de pincode te behouden. Dat zou de reden moeten zijn om dezen mee te sturen. Maar het zijn gegevens die een echte bank nóóit van klanten zal opvragen.

Opsturen

In de brief wordt gevraagd om alles op te sturen naar De Dreef 151, 2542 ND Den Haag. Het mag dan op naam van de World Card Company. Het zal je niet verbazen dat een dergelijk bedrijf daar niet gevestigd is. Het is dan ook een front voor criminele praktijken.

De Plastic Recycling Company bestaat overigens wel. Maar dat is een legitiem bedrijf dat gevestigd is in Schijndel.