Nog veel deuren wijd open voor inbrekers

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

De dagen zijn al vroeg donker en deze tijd is dan ook een stijging van inbraken te zien. De piek daarvan komt straks tijdens de feestdagen. Niemand zit ten slotte in een donker huis.

Vier op de vijf inbraken zijn nog steeds gelegenheidsinbraken. Dat wil zeggen, de situatie is ideaal voor een inbreker om zijn slag te slaan. “Veel mensen zetten als het ware de voordeur gewoon open voor de inbreker,” zegt Coen Staal. Hij is voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Makkelijk inbreken

De stichting doet al sinds 2014 elk jaar twee uitgebreide onderzoeken naar inbraken. Daar hoort ook de veiligheid van de woning en de slachtoffers bij. Staal zegt drie redenen te zien waarom die voordeur als het ware open staat.

Ten eerste noemt hij de beveiliging van de voordeuren. Eén op de drie voordeuren is namelijk niet voldoende beveiligd. Een kwart van de mensen doet ook niet de deur op slot als ze de woning verlaten en er blijft niemand achter. De laatste reden is dat ruim twee derde van de mensen geen bewoonde indruk achterlaat bij het verlaten van de woning.

Dat wil zeggen. Laat de krant eens open geslagen op tafel liggen. Zet er een mok naast en een boterhambordje dat gebruikt is. Gooi een lamp op de bovenverdieping aan. Op die manier lijkt het dat je boven bezig bent als ze beneden geen beweging zien.

Onvoldoende beveiligd

“We hebben aan de hand van foto’s geconstateerd dat twee derde van de voordeuren goed beveiligd is,” zegt Staal. Die foto’s komen uit een onderzoek dat in september 2019 is afgenomen. 85 procent van die beveiliging is voor cilindertrekking. Bij de andere 15 procent van de beveiligde deuren gaat het om extra bijzetsloten.

Als een inbreker een slot aantreft waar hij te veel tijd aan kwijt is om open te breken dan staken ze vaak de actie. Vaak zoeken ze het dan een paar deuren verder op. “Goed hang- en sluitwerk heeft dus echt veel nut tegen inbraken,” laat hij weten. “We krijgen vaak de vraag van mensen over hoe ze erachter kunnen komen of hun slot veilig is. Wij hebben op onze website www.inbraakmislukt.nl veel informatie daarover staan. Je kunt daar ook de Inbraak Preventie Check vinden. Aan de hand van foto’s kun je dan heel makkelijk jouw situatie inschatten.”

Deur niet op slot

Inbrekers komen ook heel makkelijk binnen als de deur niet op slot zit. Dan maakt het namelijk niet uit wat voor slot je hebt. Binnen 20 seconden staan ze binnen. “Dat doen ze door te flipperen,” vertelt Coen. “Ze wurmen een plastic kaartje tussen het kozijn en de voordeur. Op die manier drukken ze zo de dagschoot open.”

Bijna een kwart van de mensen vergeet vaak de deur op slot te doen bij het verlaten van de woning. “Ze zijn gemakzuchtig of vergeetachtig,” zegt Coen daarover. “Maar juist als je heel even weg bent om de hond uit te laten of een boodschap te doen wordt het vergeten. Het is dan voor een inbreker een fluitje van een cent om de deur zonder braakschade te openen. Blijven opletten dus, of een zelfsluitend slot plaatsen.”

Bewoonde indruk

Veel mensen laten hun huis netjes achter als ze weg gaan. Het is tenslotte niet prettig om in een rommelig huis thuis te komen na een lange dag werken. Toch is rommelig iets anders dan bewoond. “Als je aan een inbreker duidelijk laat weten dat je niet thuis bent dan hebben ze alle tijd om hun gang te gaan,” vertelt Coen. “Bij veel woningen brandt er geen licht als er niemand thuis is. In inbreker weet dan zeker dat hij zijn gang kan gaan. Je ziet namelijk meteen wie er wel of niet thuis is.”

Maar één lampje is niet genoeg. Zet in de keuken ook het licht aan, of op de bovenverdieping. Dan kan het zijn dat je boven bezig bent als er beneden niets te zien is. “Dat kan tegenwoordig heel makkelijk via een app of gewoon met een simpele timer,” aldus Staal.

NIPW

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een samenwerking met als doel bewoners meer bewust te maken. Zowel van goede inbraakpreventie als het zelf nemen van maatregelen. Zo dragen ze bij aan de doelstelling van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbraken en de pogingen daartoe te blijven verlagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen