Taal vergroot je wereld, ook op de RGO

jul 09 , 10:44 Onderwijs
img 2400
De RGO Beroepscampus heeft dit schooljaar veel aandacht besteed aan de basisvaardigheden van taal van hun leerlingen.
Van 1 tot 5 juli vond er een afsluitende projectweek plaats voor eerste en tweedejaars leerlingen, waarbij ‘Taal’ centraal stond. Lezen, schrijven, rekenen, burgerschap… landelijk is een daling te merken in de beheersing van basisvaardigheden van leerlingen. Daarom heeft RGO Beroepscampus dit schooljaar flink geïnvesteerd in projecten om de basisvaardigheden van de leerlingen te verbeteren. Zo is met subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een prachtige schoolbibliotheek opgezet waar leerlingen goed gebruik van maken. Tijdens de lessen Nederlands, Engels en Duits lezen de docenten dagelijks klassikaal voor.
Taalvaardigheid krijgt ook bij andere vakken betekenis, want bij ieder vak wordt er gelezen. Alle vakdocenten hebben dit jaar inzicht gekregen in de betekenis en invloed van taal in hun vakgebied.
“Taalvaardigheid is gedurende je leven ontzettend belangrijk”, licht Adrie Krielaart, directeur RGO Beroepscampus toe. “Het is van groot belang dat we de basisvaardigheden van onze leerlingen versterken. Zo zijn ze beter voorbereid op hun toekomstige onderwijs en carrière.”

Projectweek taalbeleid

Speciaal voor de eerste en tweedejaars leerlingen vond er van 1 tot en met 5 juli een projectweek plaats rond het thema ‘Taal’. Elke dag werd gestart met een leesuur. Leerlingen konden een eigen boek van thuis meenemen of een boek van school lenen. En daar zaten prachtige, prijswinnende boeken bij! Van 8.30 tot 9.20 uur las iedereen tegelijkertijd in de school, ook het personeel. Vervolgens hebben alle vakdocenten van RGO Beroepscampus lessen gegeven waarin taal centraal stond. Leerlingen gingen aan de slag met handlettering, gedichten schrijven, het oplossen van een moordspel, codes kraken, stap voor stap een recept volgen, een les Duits, kennis vergroten over bepaalde groente, taalvaardigheid bij gym… te veel om op te noemen!
Met veel creativiteit hebben de docenten inspirerende lessen verzorgd. Een van de RGO-leerlingen blikt desgevraagd terug op de week: “Ik heb genoten van de stilte in de klas tijdens het lezen.”

Jeugdboekenschrijvers

Om het leesplezier te verbeteren heeft de school ook schrijvers uitgenodigd. Gideon Samson was een van hen. Hij schreef onder meer het boek ‘Zeb.’ waarvoor hij een Gouden Griffel won. Maren Stoffels was ook uitgenodigd; zij schrijft de laatste jaren voornamelijk thrillers voor jongeren waaronder ‘Escape Room’, ‘Fright Night’ en ‘Room Service’. Als geen ander weet ze waarover jongeren graag lezen.
Directeur Adrie Krielaart was onder de indruk van de interactieve les die Maren Stoffels verzorgde. “Op wonderlijke wijze nam ze de leerlingen mee in het verhaal dat zij vertelde. De hele klas was vanaf het begin geboeid en ging mee in de emotie. Dat was echt indrukwekkend om te zien.”

Bezoek van het Ministerie

Donderdag werd RGO Beroepscampus ook bezocht door mevrouw Pardoen. Zij is Onderwijscoördinator Masterplan Basisvaardigheden van het ministerie OC&W. Zij ging in gesprek met de werkgroep en bezocht enkele lessen. De school kreeg mooie complimenten. “Ik word heel blij als ik dit allemaal zie in de school. Hier zit zoveel energie!”

Dansoptreden

De projectweek werd op vrijdag spetterend afgesloten met een dansoptreden van tweedejaars leerlingen die het profiel Zorg & Welzijn volgen. Als geen ander weten zij wat het belang van beweging is. Onderzoek wijst namelijk uit dat er een verband is tussen lichamelijke activiteit en taalbeheersing: bewegen heeft een positieve invloed op taalvaardigheid.

Het vervolg

Volgend jaar wordt de ingezette lijn door RGO Beroepscampus verder doorgezet. Want dát het effect heeft, daarvan zijn de docenten overtuigd!
img 2319