Speciale taalklas geopend voor nieuwkomers

06 feb , 15:43 Onderwijs
2024 01 30 ondertekening convenant
PR
Onlangs is het convenant ondertekend waarin de basis wordt gelegd voor de eerste opvang van basisschoolkinderen die nieuw in Nederland zijn.
Deze kinderen spreken nog niet voldoende Nederlands om direct mee te kunnen in het reguliere onderwijs. Daarom zijn diverse partijen op het eiland de samenwerking aangegaan om deze kinderen beter te begeleiding. Die samenwerking is tussen de gemeente, alle eilandelijke basisschoolbesturen, Vluchtelingenwerk en het samenwerkingsverband Passend Onderwijs G-O.
De aanleiding voor het convenant is de grote groep Oekraïense vluchtelingen die bijna twee jaar geleden naar het eiland kwam. Onder hen waren meer dan 30 kinderen. In korte rijd moest voor hen een onderwijsopvang worden gerealiseerd. Dat lukte met kunst-en-vliegwerk. Maar het werd niet meer dan een provisorische voorziening in de Vic in Dirksland. De kinderen zitten inmiddels allemaal op een reguliere basisschool of in de Internationale Schakelklas (ISK).
In deze onrustige tijd is het nodig om voorbereid te zijn op een nieuwe instroom van kinderen die NT2-onderwijs nodig hebben. Van de basisscholen kan niet worden verlangd dat zij nieuwkomers van 6 tot 11 jaar het onderwijs kunnen geven dat nodig is. Het is op veel plaatsen in Nederland gebleken dat gericht NT2 onderwijs in een aparte taalklas gedurende het eerste jaar dat zij in Nederland zijn, een effectieve manier is om kinderen een goede start te geven in het reguliere basisonderwijs.

De regionale taalklas

Voor nieuw in Nederland gekomen kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar is een centrale Taalklas ingericht. Daar worden zij gedurende een jaar ‘ondergedompeld’ in een taalbad van Nederlands. Samen met een vaste docent en met behulp van een speciale taalmethode maken deze leerlingen kennis met alle facetten van de Nederlandse taal. Na één jaar in de taalklas stappen de leerlingen over naar een basisschool in hun woonomgeving om daar met de opgedane Nederlandse taalvaardigheid het reguliere onderwijs te volgen.
Op basisschool J.C. van Gent in Sommelsdijk is ruimte gevonden waar de taalklas gehuisvest kan worden. Voor leerlingen die niet in Middelharnis/Sommelsdijk wonen, is er een vervoersregeling.

Een mooie samenwerking

De Taalklas is tot stand gekomen door een unieke samenwerking. Een stuurgroep en een werkgroep NT2 hebben veel voorbereidende besprekingen en werkzaamheden uitgevoerd. Alle partijen zien de noodzaak om een regeling als deze mogelijk te maken. Het inrichten van deze Taalklas G-O is goed voor de kinderen en ontlast de basisscholen die toch al te maken hebben met forse uitdagingen.
Er moet nog veel geregeld worden, maar alle partijen hebben er het volste vertrouwen in dat de taalklas een kwalitatief goede voorziening gaat worden voor kinderen die hier een nieuwe, in veel gevallen onzekere en in eerste instantie niet gedachte en gewenste toekomst ingaan. Ze worden met een open hart ontvangen.