Op stap met de kinderpolitie

Foto: Sam Fish

Veertien leerlingen van de School met de Bijbel uit Sommelsdijk en de Groen van Printerer uit Middelharnis hebben dinsdagavond 14 maart de buurt wat veiliger gemaakt.

De klassen hadden eerder op school al een gastles gekregen van politieagente Janita de Ronde. Zij gaat alle dorpen met een buurtpreventieteam af om kinderen bewuster te maken van veiligheid op straat en in huis. “We gaan vanavond rondlopen als politie, maar we kijken als een…?” De kinderen antwoorden gezamenlijk met “Dief!”. Want dat is precies de bedoeling.

“Als je kijkt als een dief dan zie je meteen wat er fout is aan een huis. Een raam open op de eerste verdieping kan een gevaar zijn als er in een andere tuin opklimmateriaal te vinden is. En geloof me, opklimmateriaal is zo gevonden,” vertelt Janita. “Als je kijkt als een dief vallen dat soort dingen op. Maar ook auto’s en fietsen die niet op slot zijn. Een sleutel die nog in de voordeur zit, een garagedeur die wagenwijd open staat of misschien een huis dat helemaal donker is bij het invallen van de avond. Een inbreker weet dan al heel snel dat er niemand thuis is en dan is het de perfecte gelegenheid om naar binnen te gaan. De leerlingen bellen vervolgens aan, vertellen wie ze zijn en wat ze aan het doen zijn en ze vertellen de bewoner wat er precies aan de hand is. Zo vergroot je de gewaarwording van de bewoners en de leerlingen.”

LEES OOK: Er zijn gisteren meer Flakkeeënaren naar de stembus geweest dan vier jaar geleden!

“Het leukste van de gastlessen vinden de kinderen het rondlopen op straat met de lokale buurtpreventie en natuurlijk het kijken in de politieauto. Vooral dat laatste. Ze mogen er altijd even inzitten en dan proberen we zoveel mogelijk kinderen in een auto te passen. Het zal je verbazen, maar soms passen er wel elf basisschoolleerlingen in een politieauto. Maar dan wordt er natuurlijk niet meer rondgereden. Dat zou te gevaarlijk zijn!” aldus Janita.

Op dinsdag 21 maart is het laatste dorp aan de beurt; Goedereede. Het buurtpreventieteam is daar eerder dit jaar gestart en kan dus meteen met de kinderen van de basisscholen de straat op.

Reacties

Cookieinstellingen