Kinderen van Daltonschool de Vliegers en obs de Roxenissen gaan dit jaar een stapje verder. Ze doen namelijk mee met de jaarlijkse inzamelingsactie van Wecycle.
Wecyclen is meer dan recyclen. Voordat de apparaten worden ingezameld, kijken de kinderen of deze nog een tweede leven kunnen krijgen. Dat doen de leerlingen uit Middelharnis en Melissant samen met hun ouders. Lukt dat niet? Dan kunnen ze ingeleverd worden op school. En door het Wecyclen van apparaten, staat de school een leuke beloning te wachten. Ook krijgen ze een certificaat.
Met behulp van een speciale schoolkrant, gaan kinderen thuis eerst op zoek naar afgedankte apparaten. Op deze manier leren kinderen over circulaire opties als repareren, verkopen of weggeven. Uiteraard gaat het om spullen die liggen te verstoffen en die niet meer gebruikt worden. Daarbij kan het zijn dat ze bijvoorbeeld kapot of gedateerd zijn. Ouders en familie krijgen via de kinderen zo ook de boodschap mee van het Wecyclen.
De Vliegers en de Roxenisse zijn niet de enige deelnemende scholen. Door heel Nederland zijn er scholen die meedoen aan de campagne. De Wecycle schoolkranten worden uitgedeeld op 1500 basisscholen in ons land. Zo’n 200 scholen doen mee aan de inzamelingsactie voor kleine apparaten. Zo stimuleren ze hergebruik en recycling.
Naar schatting liggen miljoenen apparaten in huis die niet (meer) gebruikt worden. En dat is zonde. Deze scholencampagne en de inzamelactie kan hier een duurzaam steentje aan bijdragen.
Jan Vlak is directeur van Stichting Open, de organisatie achter Wecycle. Hij ziet bij de scholenacties een verbreding. “Naast het inzamelen, willen we kinderen ook bewust maken van de andere keuzes die er zijn voor een apparaat. Veel spullen kunnen namelijk een tweede leven krijgen. Kinderen leren veel van deze actie omdat ze niet alleen qua kennis verrijkt worden. Ze ervaren het ook in de praktijk. Op het moment dat je bij opa en oma een doos vol oude apparaten meekrijgt ga je nadenken. Want wat kun je er nog meer mee doen voordat je het inlevert? En op dat moment is circulariteit geen begrip meer maar een ervaring. Deze nemen ze de rest van hun leven mee.”