Houtkachels zijn niet zuiniger dan de CV-ketel

Foto: Image by MegLearner from Pixabay

Het mag dan nog mooi weer zijn, de meteorologische herfst is alweer begonnen. En dat betekent dat de kachel binnenkort weer aan gaat.

De hoge energieprijzen dwingen veel mensen om goed na te denken over die kachel. Want wat is de beste manier om je huis te verwarmen? En dat moet wel een manier zijn waarbij je de rekening kunt blijven betalen. Milieu centraal waarschuwt om geen elektrische kachels en houtkachels te gebruiken. Dat kan juist duur zijn.

De verkoop van hout- en pelletkachels stijgt, meldde de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche NHK in augustus. Maar verwarmen met houtkachels is geen zuinige methode, stelt Milieu Centraal. “Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten,” zegt Marlon Mintjes. Zij is energie-expert bij Milieu Centraal. “Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel.”

Daarnaast zijn houtkachels volgens de stichting slecht voor de gezondheid. Dat heeft te maken met het vrijkomen van schadelijke stoffen bij de verbranding.

De beste manier

Ook elektrische kachels zijn geen goed idee als je geld wil besparen, aldus Milieu Centraal. Mintjes: “De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. En de elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas.”

Veel mensen willen de energierekening zo laag mogelijk houden. Zij kunnen volgens Milieu Centraal beter proberen om het huis zo zuinig mogelijk te verwarmen met een cv-ketel. Zet bijvoorbeeld alleen de verwarming aan in de kamers waar je bent. Houd de deuren in huis dicht en zet de thermostaat op maximaal 19 graden. Natuurlijk helpt het beter isoleren van het huis ook en een warmtepomp kan eveneens energie besparen. Echter heeft niet iedereen toegang tot die opties.

Thuiswerkers

Voor thuiswerkers heeft Milieu Centraal tot slot ook tips. Een zuinige manier van warm blijven tijdens het stil zitten achter een bureau is het gebruik van een kleine elektrische deken in de bureaustoel. Ook kun je een infraroodpaneel aan het plafond, de muur of onder je bureau bevestigen. Zo hoef je niet de hele ruimte op temperatuur te houden.

Milieu Centraal is een stichting die voorlichting geeft over duurzaam leven. De organisatie wordt gefinancierd door de overheid en deels door maatschappelijke organisaties en bedrijven, waaronder energiebedrijven.

Cookieinstellingen