Renate wil graag een vrije school openen op het eiland

Foto: Sam Fish

Renate van Klaveren uit Stad aan ’t Haringvliet heeft één grote droom: het openen van een vrije school op Goeree-Overflakkee. Maar zo makkelijk is dat nog niet.

Door Sam Fish

Als het aan Renate lag was de school al geopend. “Mijn doel was om tegelijk met de andere scholen in september te beginnen,” vertelt ze. “Maar er komt heel veel bij kijken. Het onderwijsplan is inmiddels af, we hebben een website en er is zelfs al genoeg animo. Maar we hebben één best wel groot probleem. We hebben nog geen locatie.”

En dat hoeft geen enorm landhuis te zijn. Renate wil beginnen met een groep van 30 kinderen. En als er uiteindelijk uitgebreid gaat worden, wordt de groep niet groter dan 60 kinderen.

Vrije school

“Ik wil wel meteen even duidelijk maken dat ik niets tegen het reguliere onderwijs heb. Het is voor veel kinderen een goede manier van scholing. Maar ik merk dat het niet voor elk kind passend is,” laat Renate weten. “Ik merk het aan mijn zoon, Raeven. Hij hoort in groep 3, maar zit in groep 4 vanwege zijn denkvermogen en leest op het niveau van groep 5. Het reguliere onderwijs heeft veel richtlijnen als het gaat om niveau en leeftijd.”

En dus wil Renate het met haar vrije school anders aanpakken. Een school zonder leeftijdsindeling. Eén klas voor alle kinderen die in groepjes op eigen niveau en interesses samenwerken. “En als de interesse er niet is, dan wordt er gekeken naar een manier om het interessant te maken. Bewegend leren bijvoorbeeld. Denk aan het meten van maten en gewichten. Dat wordt op een reguliere school met de computer aangeleerd. Maar dat kan veel leuker als je bijvoorbeeld een taart gaat bakken met de kinderen. Hoeveel van iets heb je nodig om het precies goed te maken? En hoeveel kost dat allemaal? Op die manier maak je het echter én interessanter voor een kind om te leren.”

Hoog gevoelig en –begaafd

Kinderen die hoog gevoelig of –begaafd zijn lopen vaak vast in het reguliere onderwijs. “Veel van die kinderen denken in beelden. Zeker hoog gevoelige en –begaafde kinderen kunnen dan profijt hebben van een vrije school. En dat merk ik ook in de animo. Er zijn al aardig wat ouders die hebben aangegeven dat ze hun kind om die reden bij ons onder willen brengen zodra we kunnen starten.”

Financiering

Een vrije school is een B3-school. Dat houdt in dat het onderwijs niet bekostigd wordt door de staat. Het is dus eigenlijk particulier onderwijs. “Het geld wordt bij elkaar gehaald door ouderbijdragen,” laat Renate weten. “Bij de meeste particuliere scholen is dat 500 tot 600 euro per maand. Dat vonden we toch wel echt te veel. Je maakt je school dan maar beschikbaar voor een selectief clubje en dat is niet onze bedoeling. Onze ouderbijdrage staat daarom op 200 euro per maand.”

Maar de ouderbijdrage bestaat niet alleen uit geld. Er wordt van de ouders ook een bijdrage in de vorm van tijd gevraagd. Wat ouders over kunnen nemen, scheelt weer in kosten voor de school. “Bijvoorbeeld in de vorm van een gastles of begeleiding in de klas. Maar ook kinderen mee de natuur in nemen of zelfs de administratie als iemand daar heel goed in is. Het geeft ook een goed voorbeeld aan de kinderen, dat het goed is om anderen te helpen.”

Op het Flakkeese deel van het eiland

De wens is om de school te vestigen op het Flakkeese deel van het eiland. “Aan deze kant heb je niet heel veel. Ik kom regelmatig toeristen tegen die mij vragen of er in de buurt een plek is voor koffie met iets lekkers. Maar dat heb je hier niet echt. Het is hier nog niet heel toeristisch aangelegd. En met onze vrije school willen we ook een moestuin beginnen en misschien kunnen we er een lunchloket bijdoen om extra geld binnen te halen. Daar zouden mensen bijvoorbeeld een picknick pakketje kunnen ophalen met producten uit de moestuin en stukjes eigen gebakken cake. Dat zou dan weer mooi aansluiten bij de toeristen die wat willen drinken. Een win-win situatie dus.”

Renate had al een geweldige locatie gevonden, net buiten Stad aan ’t Haringvliet. Veel ruimte, een mooi pand en een goed terrein om alles te kunnen doen wat ze willen. “Helaas is het erg prijzig en kom je weer terug op het geldprobleem. We zijn daarom dringend op zoek naar investeerders. Dat kan in de vorm van geld, maar ook in de vorm van een locatie natuurlijk.”

Coöperatie Saemen Thuus

Als B3-school kun je een stichting of coöperatie vormen. “Wij gaan de coöperatie Saemen Thuus opzetten. Dat kan echter pas als we een locatie hebben. Dus alles staat startklaar voor het geval we een plekje vinden, dan kunnen we echt gaan beginnen,” laat Renate weten.

Met de coöperatie kunnen er afspraken gemaakt worden. “Daar kunnen investeerders zich bij aansluiten. Samen kan er dan een structuur opgezet worden die voor iedereen werkzaam is. Zo kunnen ze altijd een picknick pakketje op komen halen en meegenieten van de verse taart. Ook mogen ze gebruik maken van de moestuin. En zodra ze hun investering willen terugtrekken, dan kan dat met een half jaar opzegtermijn. Dan hebben wij ook de tijd om een nieuwe investeerder te zoeken in hun plaats.”

Meer informatie

Er zijn op dit moment al twintig kinderen die op de lijst staan om ingeschreven te worden bij de school. Die moet de naam ‘Natuurlijk Vrij Onderwijs GO’ krijgen. “Ik heb er zoveel zin in om dit te gaan doen,” laat Renate weten. “Ik heb ook al van mensen gehoord die hun kinderen willen inschrijven zodra we echt gaan draaien. Dus de animo is er. Hopelijk komt de extra hulp ook snel.”

Wil je meer informatie over de school of wat jij kunt doen om te helpen? Wil je een afspraak maken met Renate van Klaveren om eens te praten over mogelijkheden? Kijk dan op www.natuurlijkvrijonderwijs-go.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen