Nog niet alle schoolterreinen zijn rookvrij

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Vanaf 1 augustus is het verplicht voor scholen om het terrein volledig rookvrij te maken. Bij veel scholen is dat al gelukt, maar nog niet overal.

Om de rest van de scholen in Nederland een handje te helpen is er een speciaal team opgezet; de Edsons. Het is een team dat onderwijsinstellingen bijstaat. Van een factsheet over hoe je rookvrij wordt en inspirerende voorbeelden tot een driedelige animatieserie.

“Alles is gebaseerd op echte karakters, met gebruik van voorbeelden van bestaande scholen. Zo helpen we ook de laatste onderwijsinstellingen rookvrij te worden,” zegt Paul Blokhuis. Hij is staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De Edsons

Op www.rookvrijschoolterrein.nl kun je kennismaken met het team De Edsons. De ondernemende Edson, leerling Lisa, sportdocent Gino, onderwijsdirecteur Denise, deskundige Farida en conciërge Cor.

De Teamcaptain is voormalig MBO-docent Edson da Graça. Althans, daar is hij volledig op gebaseerd. Hij is altijd positief en gaat voor elke uitdaging op zoek naar de oplossing. Op luchtige wijze bespreken Edson en zijn team slimme en praktische oplossingen voor de uitdagingen waar niet-rookvrije instellingen nog voor staan. De verwachting is dat deze onderwijsinstellingen zich herkennen in de situaties. Het is dan ook de bedoeling dat ze met de aangedragen oplossingen aan de slag gaan.

Samen stoppen 

“In het Nationaal Preventieakkoord hebben we afgesproken dat alle onderwijsterreinen vanaf 1 augustus rookvrij worden. Vanaf deze maand is dat dus zover,” zegt Blokhuis. “Vanaf 1 januari 2021 wordt er ook actief op gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Heel belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk; zien roken, doet roken. En dat willen we voorkomen. Elke dag beginnen nog gemiddeld 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken. Samen maken we stoppen met roken makkelijker en beginnen moeilijker.”

Bron: Rijksoverheid

Cookieinstellingen