NUSO blij met wens voor rookvrije kinderspeelplekken

Foto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Op dinsdag 18 augustus publiceerden we een artikel over de wens van mensen voor rookvrije speel- en sportruimtes voor kinderen. En daar wordt op gereageerd.

NUSO is de branchevereniging voor speeltuinen. Zij zagen de resultaten van het onderzoek ook. In dit onderzoek staat dat 91 procent van de mensen een rookverbod wil op speelplekken. “Dat zijn mooie cijfers! Ook wij willen dat kinderen in rookvrije lucht kunnen spelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan,” zegt Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van NUSO.

Trots

“We zijn trots dat een groot deel van de beheerste buitenspeeltuinen rookvrij is,” zegt hij. “Spelen is heel belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Roken hoort daar dan ook niet bij. Helaas wordt er in sommige speeltuinen nog gerookt.” Beheerde buitenspeeltuinen draaien volledig op vrijwilligers. Een rookverbod betekent ook dat vrijwilligers niet mogen roken. En dus bestaat de angst om die vrijwilligers kwijt te raken.

“Er zijn ook speeltuinen die het entreegeld van hun bezoekers hard nodig hebben. Zeker in deze tijden van corona waarin de bezoekersaantallen drastisch zijn gedaald. Zij zijn bang om bezoekers te verliezen. Al helemaal als er in de buurt een gemeentelijke speeltuin is waar niet gehandhaafd wordt op roken.”

Stap voor stap

“Het is heel belangrijk dat een speeltuinbestuur van binnenuit begint,” zegt Dave. “Eerst zorgen dat de vrijwilligers gemotiveerd zijn om het rookvrij beleid te handhaven. Ook kan het soms helpen om een tussenstap te nemen. Dus niet meteen een volledig rookverbod, maar misschien beginnen met een rokershoek. Of afspreken dat er alleen na 5 uur gerookt mag worden als er alleen nog volwassenen zijn. Bijvoorbeeld tijdens het klussen of een bingoavond in het clubgebouw.”

Succesverhalen

Gelukkig zijn er ook al succesverhalen. “Van de meeste speeltuinen horen we dat er positief gereageerd wordt door de bezoekers. Zoals ook uit het onderzoek blijkt, vinden de meeste ouders het heel normaal dat er een rookverbod is op een plek waar kinderen spelen. Wij hopen dat uiteindelijk ook de speeltuinen een rokershoek volledig rookvrij worden. Want zien roken, doet roken.”

Drempel

Er staan veel mensen achter het rookverbod en ook de succesverhalen doen goed. Maar het blijft een drempel. “Om de speeltuinen die bij ons zijn aangesloten te stimuleren, geven we gratis begeleiding. Ook kunnen ze bij ons gratis materialen aanvragen. We hebben bijvoorbeeld rookvrij borden voor bij de ingang. En we hebben feestelijke rookvrij vlaggen die ze op de eerste rookvrije dag kunnen ophangen. Ons doel is dat eind 2020 alle speeltuinen rookvrij zijn. Samen geven we de kinderen een gezonde start!”

Over NUSO

Buiten spelen is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Speeltuinen zijn belangrijke speel- en ontmoetingsplekken in de buurt voor kinderen en andere buurtbewoners. NUSO is het platform voor speeltuinverenigingen. Ze maakt zich hard voor de belangen van de ruim 520 aangesloten organisaties. Dit doet zij door praktische informatie, deskundig advies en aantrekkelijke inkoopvoordelen. Ook biedt NUSO haar leden een uitstekend netwerk voor het delen van kennis, ervaringen en successen. NUSO is sinds 2015 gelieerd aan Jantje Beton. Kijk voor meer informatie op www.nuso.nl.