Basisschool dichterbij op de fiets, dan met de auto

Foto: PR Strandtheater Houten Kaap

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets is 0,6 kilometer. Dat is 100 meter minder dan met de auto.

Door Hedwig Heeren

Goeree-Overflakkee zit daarmee precies op dat landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de gegevens van de Fietsersbond.

Groot verschil

In de Utrechtse gemeente Eemnes is het verschil tussen fiets en auto het grootst. Daar moet je met de auto 400 meter omrijden. Op wijkniveau zijn de verschillen tussen de afstand met de fiets en auto het grootst in Lelystad.

In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het CBS en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes.

Leerlingen te voet of op de fiets

Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen van de basisschool lopend of fietsend naar school te komen. Ze pleiten dan ook voor een autoluwe, of nog liever autovrije schoolomgeving. Ook de Fietsersbond zet zich in voor een fietsveilige omgeving voor basisschoolkinderen. De gemiddelde fietsafstand per gemeente ligt tussen 400 meter (in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Urk en Schiedam) en anderhalve kilometer in Baarle-Nassau.

Terug naar school

Nog iets meer dan een week en dan beginnen de scholen op Goeree-Overflakkee weer. Veilig Verkeer Nederland roept dan ook op om zoveel mogelijk thuis te werken. In ieder geval in de ochtenden. Op die manier wordt het verkeer wat veiliger voor de scholieren in de ochtend. Uiteraard is het ook een optie om je kind al fietsend of wandelend naar school te brengen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat het qua afstand makkelijker kan.

Daarnaast is het ook gezonder voor iedereen om niet met de auto te gaan. En de verkeersveiligheid rondom de school gaat erop vooruit. Wat let je nu het nog mooi weer is?