Ga samen de strijd aan tegen voedselverspilling!

Foto: PR Samen tegen verspilling

De eerste week van september is de verspillingsvrije week. Deze wordt geïntroduceerd door de gemeenten Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee en de RAD. Doe je mee?

Op voedselverpakkingen staan vaak op twee verschillende manieren data aangegeven. Je hebt Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Maar veel mensen kennen het verschil niet. En dat kleine detail kan ervoor zorg dat veel voedsel wordt weggegooid. Goed omgaat met de houdbaarheidsdatum kan voedselverspilling voorkomen.

Verspillingsvrije week

Het verschil tussen beide soorten moet duidelijker worden voor mensen. En dus start de stichting Sam Tegen Voedselverspilling een campagne; de verspillingsvrije week. Deze week daagt je uit om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken er gered wordt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook voor je portemonnee!

Ten minste Houdbaar Tot-datum verspillingsvrije week voedselverspillingTen minste Houdbaar Tot

Om de week voorbereid in te gaan geven we je vast een kleine introductie. Want hoe het zit nou precies? De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product. Het staat op de verpakkingen van producten die niet zo snel bederven. Denk bijvoorbeeld aan koffie, melk en pasta. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product.

Als deze datum is verstreken, kun je het vaak nog prima eten. Maar hoe weet je dat zeker? Simpel. Kijk, ruik en proef! Als melk niet zuur ruikt of klontert, kun je het gewoon drinken. Pasta of rijst is na deze datum vaak ook nog net zo lekker als daarvoor.

Te Gebruiken Tot-datum verspillingsvrije week voedselverspillingTe Gebruiken Tot

De TGT-datum staat op verpakkingen van zeer bederfelijke producten. Denk aan rauw vlees, versgeperste vruchtensap en voorgesneden groente. De TGT-datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken. Daarna loop je een groter risico om er ziek van te worden.

Deze producten moet je dus voor of uiterlijk op de TGT-datum gebruiken. Als je het product invriest kan je het wel langer bewaren. Dit moet je dus ook voor of uiterlijk op de TGT-datum doen.

De belangrijkste tip!

Er zijn dingen die je makkelijk kunt doen om verspillingsvrij te leven. Check bijvoorbeeld de voorraad. Wat moet er als eerste worden opgemaakt? Zet dit bijvoorbeeld vooraan. Als je slim bent maak je ook een voedingsschema en boodschappenlijst voordat je naar de winkel gaat. Zo is het makkelijker om alleen de nodige dingen in huis te halen.

Bewaar producten in de koelkast op 4 graden. Dat is voor het meeste verse eten de beste temperatuur. En ga je koken? Doe dit dan zoveel mogelijk op maat. Heb je toch over? Vries het in. Dan heb je een lekkere maaltijd op een moment dat je geen zin hebt om te koken.

Too Good To Go

Er is een platform waar overtollige producten tegen een kleine vergoeding worden verkocht. Dit wordt vooral gedaan door supermarkten, bakkerijen, hotels en restaurants. Het platform heet Too Good To Go. De ondernemers stellen een zogenaamde Magic Box samen met producten die bijna over datum zijn. De bieden ze te koop aan op de app van Too Good To Go. Op die manier kun je voor een klein prijsje alles in huis halen wat je nodig hebt voor je maaltijd.

Verspillingsvrij logo verspillingsvrije week voedselverspilling

Cookieinstellingen