Vierde School op SEEF label voor obs Buten de Poorte

Foto: Sam Fish

Obs Buten de Poorte uit Goedereede heeft alweer voor de vierde keer het label School op SEEF gekregen. Ze zijn dus erg goed bezig als het om de verkeersveiligheid gaat.

Door Sam Fish

Met vijf verkeersouders gaan ze elke vrijdag aan de slag. De lagere klassen hebben een parcours op het plein waarmee ze oefenen. De hogere groepen gaan echt het dorp in. “We zoeken dan de drukke kruispunten op en gaan daar kijken,” vertelt één van de leerlingen. “We kijken naar de borden en de aanwijzingen op straat. We kijken hoe het verkeer zich daar gedraagt en we praten over de situaties die we zien.” Dat is voor de kinderen erg leerzaam.

Busritje

Maar de verkeersouders gaan verder dan dat. De leerlingen van groep 8 moeten aan het einde van het schooljaar toch een keuze maken voor een middelbare school en die is er niet in Goedereede. Daarom wordt er gekeken waar de meeste kinderen naartoe gaan, Hellevoetsluis of Middelharnis.

“We nemen dan alle kinderen mee de bus in,” zegt één van de verkeersmoeders. “We leggen uit hoe het werkt om met het OV te reizen. Wanneer ze het knopje in moeten drukken, hoe je je gedraagt in een bus. Soms vertelt de buschauffeur ook nog van alles. En we leren de kinderen wat je moet doen als je bij de verkeerde halte uitstapt. Dat geeft hen heel veel zekerheid voor als het echt zover is.”

Nieuw label

Buten de Poorte is één van de weinige scholen op Goeree-Overflakkee met alweer vier labels. En weer hebben ze alle mogelijk haalbare punten gescoord. “Ik ben trots op jullie,” zegt wethouder Peter Feller. “Als gemeente doen we er veel aan om de verkeersveiligheid zo groot mogelijk te maken. Maar dat kunnen we niet alleen. Wij kunnen borden neerzetten en gevaarlijke punten aanpakken. Maar uiteindelijk moeten we er met z’n allen voor zorgen dat het veilig is op de weg. En jullie zijn daar goed mee bezig.”

Als cadeau voor het behalen van het label krijgen ze behalve het certificaat en het bordje voor op de muur nog iets voor de school. “Namens de gemeente een cheque van 250 euro,” zegt de wethouder. “Hiermee kunnen jullie weer nieuwe spullen kopen voor de verkeerslessen. Zo kunnen jullie het parcours blijven vernieuwen en uitbreiden.”

School op SEEF

School op SEEF is hét programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van de verkeersveiligheid. Het gaat daarbij om verkeerslessen voor kinderen op de basisschool. Kinderen krijgen verkeersles op eigen niveau en in eigen buurt. Zo zien ze in de praktijk heel goed hoe alles werkt.

Reacties