Gezond en gezellig ontbijten met de burgemeester

Foto: Sam Fish

Voor de zestiende keer vindt van 5 tot en met 9 november het Nationaal Schoolontbijt plaats. Een actie die kinderen moet stimuleren om (gezond) te ontbijten voordat ze naar school gaan.

Door Sam Fish

Ontbijten op zichzelf is al heel belangrijk, maar nóg beter als het een gezond ontbijtje is. Om kinderen te stimuleren om niet met een lege maag naar school te gaan is daarom het Nationaal Schoolontbijt in het leven geroepen. En om dat nóg specialer te maken doen maar liefst 275 burgemeesters mee met een burgemeestersontbijt.

De naam spreekt redelijk voor zich, maar bij een burgemeestersontbijt wordt een klas uitgenodigd om samen met de burgemeester te ontbijten op het gemeentehuis. Op woensdag 7 november was groep 7/8 van kbs de Achtsprong in Achthuizen aan de beurt om te ontbijten in Middelharnis. “Ik vind het erg leuk, maar ook wel spannend. Dit gebeurt niet elke dag en het is ook wel een heel belangrijke vrouw,” zegt Lieke uit groep 7, duidelijk onder de indruk van het gezelschap.

“Ik wil beginnen met te zeggen dat ik het ontzettend leuk vind dat jullie allemaal hier zijn vanochtend,” begint burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman het ontbijt. “Een mens heeft brandstof nodig om goed te kunnen presteren. Niet alleen om te voetballen, maar ook om na te kunnen denken. En als je een goed ontbijt achter de kiezen hebt, dan is dat een goede start van de dag.”

Tekst gaat verder onder de video

Ontbijtdoos
De kinderen laten weten dat ze normaal gesproken ontbijten met kwark, yoghurt of een boterham met pindakaas, jam, pasta of hagelslag. Voor deze ochtend heeft de klas een speciale ontbijtdoos meegekregen van de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt. Voor elke deelnemende klas in Nederland is zo’n doos beschikbaar gesteld met daarin bruine bolletjes, boterhammen, krentenbollen, melk, yoghurt, muesli, appeltjes en zoet en hartig beleg.

Onder het genot van een boterham, bolletje of een lekkere appel kletsen de kinderen honderduit en stellen ze allerlei vragen aan de burgemeester. Zo vertelt ze wat ze zoal doet op een dag, wat er in haar portefeuille zit en krijgt ze van een leerling les over het oplossen van een Rubiks Kubus. Na afloop laat ze zelfs nog haar werkkamer zien aan alle kinderen en krijgen ze allemaal nog een handje voordat het tijd is om terug naar school te gaan.

De tekst gaat verder onder de video

Nationaal Schoolontbijt
Het is de zestiende keer dat het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd in Nederland. In Nederland doen zo’n 275 burgemeesters mee aan het extra speciale ontbijtje op het gemeentehuis. Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn als provincies koplopers hierin met elk 45 deelnemende gemeentes.

Zo’n burgemeestersontbijt is ook meer dan een gezellig en gezond ontbijtje alleen. Elke gastheer of vrouw doneert ook iets aan het landelijke goede doel of een eigen gekozen doel. Zo is het landelijke doel van dit jaar de stichting Kinderpostzegels. Zij zetten zich in voor kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld door het aanbieden van kinderfeestjes.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman zorgt dat het een feestje wordt voor de kinderen van de klas die bij haar langs komen en doneert op haar eigen manier. Zo krijgt de hele klas het boek ‘Oorlogswinter’ van de bieb, met de bijbehorende DVD om te kunnen vergelijken én komt er iemand van de bibliotheek langs in de klas om het verhaal te bespreken.

Reacties