287 vergeten vissers krijgen gezicht in nieuw boek

Foto: Sam Fish

In een overvolle Rabobankzaal van het Diekhuus werd op zaterdagmiddag 3 november een nieuw boek gepresenteerd onder toeziend ook van zo’n 130 nabestaanden en andere genodigden. De vergeten vissers van Middelharnis is nu dan echt voor het grote publiek.

Door Sam Fish

Schrijvers Rinus van Dam (oud-voorzitter van het Streekmuseum), Marlies Jongejan en Pieter Koster (nazaat) hebben gezamenlijk ziel en zaligheid in het boek gestopt. Alle drie hebben al eerder werken gepubliceerd over het scheepsrampen en ongevallen van de vloot van Middelharnis en dus was het een bijna logische stap om de krachten te bundelen en elkaar aan te vullen daar waar het kon. Door het werk van de auteurs hebben de vergeten vissers niet alleen een naam gekregen, maar ook een gezicht.

Eerste exemplaar
Een bijzonder moment bij elke boekpresentatie is natuurlijk het overhandigen van het eerste exemplaar. Het was de eer aan auteur Marlies Jongejan om de eerste twee exemplaren te overhandigen; “Het eerste exemplaar van ons boek overhandigen wij graag aan burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Een burgemeester vertegenwoordigt de gemeente en dus ook de gene die op zee zijn omgekomen.”

De burgemeester bedankt op haar beurt de auteurs voor de tijd en energie die zij in het boek hebben gestoken. “Het is een prachtig monument voor de vergeten vissers en hun achter gebleven families,” aldus de burgemeester.

En daarop inhakend wordt ook het tweede boek uitgereikt en wel aan een achterneef van vergeten visser Krijn van Gelder, die de voorkant van het boek siert.

Vergeten vissers
De vergeten vissers, zijn de vissers die op zee zijn omgekomen. Hun dood is niet aangetekend in de begraafboeken en (meestal) niet in de burgerlijke stand vermeld. Deze vissers zijn dus wel geboren, maar niet overleden. De auteurs willen recht doen aan de omgekomen vissers van Middelharnis en hen een plek in de geschiedenis geven door hun namen en levensverhalen vast te leggen.

Vanaf nu verkrijgbaar
Het boek bestaat uit 328 bladzijden aan historische informatie over de zeevaart, de scheepsrampen en de vergeten vissers uit Middelharnis. De 287 geïdentificeerde vissers die tussen 1717 en 1938 zijn omgekomen op zee hebben in dit boek een naam en gezicht gekregen doordat hun achtergronden en nabestaanden uitgebreid aan bod komen. De vergeten vissers van Middelharnis is in beperkte oplage verkrijgbaar bij het Streekmuseum in Sommelsdijk, maar ook via de boekhandel. Het kost € 22,50.

Het boek is tot stand gekomen onder auspiciën van het Streekmuseum in Sommelsdijk en met financiële steun van het Rabobank Cultuurfonds Haringvliet, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Stichting Sociaal Maatschappelijk Belang en Stichting Paul van Hessenfonds.

Reacties

article
11613
287 vergeten vissers krijgen gezicht in nieuw boek
In een overvolle Rabobankzaal van het Diekhuus werd op zaterdagmiddag 3 november een nieuw boek
https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/entertainment/11613/287-vergeten-vissers-krijgen-gezicht-nieuw-boek/
2018-11-07T13:45:43+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/120/2018/11/07134505/De-vergeten-vissers-van-Middelharnis-2.jpg
boekpresentatie, De vergeten vissers van Middelharnis, Diekhuus, Middelharnis, scheepsrampen, visserij, zee
Entertainment, Nieuws