Blauwalg op Stadse Strand en het Havenhoofd

13 aug 2022, 9:44 Nieuws
blauwalg middelharis
Het is de hele week al heet en dit weekend wordt het nog heter. Maar ga niet zwemmen in Stad aan 't Haringvliet, Middelharnis en Stellendam!
Door Sam Fish
We meldden gisteren al dat er bij het strand van Stellendam veel waterplanten werden aangetroffen. De overmatige waterplantengroei vormt een risico voor zwemmers omdat zij hierin verstrikt kunnen raken. Tevens zorgen de waterplanten voor stilstaand water waardoor er een grotere kans bestaat op een slechte waterkwaliteit. Maar nu komt Zwemwater.nl ook met waarschuwingen voor de strandjes van Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis. Daar is namelijk blauwalg aangetroffen.
Ga dus niet zwemmen bij de strandjes van Stellendam, Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Het is bij ons niet bekend of deze situaties ook al bij de strandjes zijn aangegeven.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën in het water. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien. Daardoor ontstaan drijflagen die giftig kunnen zijn voor mens en dier. Ook de windrichting heeft hier invloed op. Blauwalg is te herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.
Ben je in aanraking gekomen met blauwalgen? Of heb je ze binnengekregen tijdens het zwemmen? Je kunt last krijgen van irritaties aan de ogen of huis. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsklachten. Spoel je na contact met blauwalgen goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.