Opdat we het nooit vergeten

Foto: Sam Fish

Op zaterdag 27 januari werd aan de Molendijk in Den Bommel een nieuw Watersnoodramp herdenkingspaneel onthuld. Bijna 150 mensen waren aanwezig bij de indrukwekkende ceremonie.

Door Sam Fish

De vlag hing half stok en de brandweer stond in salut bij het nieuwe herdenkingspaneel. De taptoe werd gespeeld, het Heilige Vader werd opgezegd, mensen konden bloemen leggen en er werd een minuut stilte gehouden om goed stil te staan bij wat er 65 jaar geleden is gebeurd. Een Ramp die het eiland en haar bewoners hebben getekend en waar nog elk jaar vol respect en verdriet bij wordt stil gestaan. ‘Opdat we het nooit vergeten’ lijkt een beetje het motto te worden, maar het klopt wel.

“Wij kunnen het ons niet voorstellen wat voor drama zich hier heeft afgespeeld. In Den Bommel werden in de nacht van 1 februari 1953 twaalf mensen verrast door het water, onder wie tien hier op de Molendijk. Zeven van hen hebben het niet overleefd,” vertelt Rien Bakelaar namens de dorpsraad van Den Bommel. “Van de drie overlevenden is alleen Theo Jacobs nog onder ons.” Het is dan ook de eer aan de heer Jacobs om het paneel te onthullen en de vlag van de dorpsraad halfstok te hijsen.

Herdenkingspaneel
Elk jaar worden de slachtoffers van de Watersnoodramp herdacht op heel Goeree-Overflakkee, maar de dorpsraad van Den Bommel wilde graag iets speciaals doen omdat het dit jaar precies 65 jaar geleden is. “Het leek mij een goed idee om een herdenkingspaneel te plaatsen op de plek waar zeven mensen zijn verdronken, aan de Molendijk,” vertelt Jan Zuijdijk. “Ik liep al een paar jaar met dat idee, ik vond het wel mooi en gepast om precies daar een herinneringspaneel te plaatsen. Rien Bakelaar en Joop Ridder van de dorpsraad waren meteen enthousiast.”

LEES OOK: Alle Watersnoodramp herdenkingsdiensten op een rijtje

“Ik woonde zelf met mijn ouders, broertje en zusje ook aan de Molendijk en wij hebben ontzettend veel geluk gehad die nacht. Dat besef werd met de jaren steeds groter, want wat zou er met ons gebeurd zijn als mijn oom ons niet had gewaarschuwd? En wat als mijn opa geen auto had gehad om ons allemaal in veiligheid te brengen? Als kind sta je daar niet zo bij stil,” zegt Jan. “Maar ik ben zo vaak langs deze plek gekomen, je weet wat er is gebeurt, maar je denkt er niet over na. Maar als je ouder wordt ga je er steeds meer over nadenken en dan besef je dat mensen hier over na moeten denken. Dit mag nooit vergeten worden.” En dus werd het herinneringspaneel geplaatst. Op die zwaar getroffen plek van Den Bommel waar zeven mensen niet gered konden worden.

Persoonlijk verhaal
Hoewel de Watersnoodramp voor steeds meer mensen een ver-van-mijn-bed-show wordt, zijn er nog steeds een hoop mensen die het hebben meegemaakt. Zo ook Jan zelf. “In 1953 was ik een jongetje van 5 jaar oud, mijn broertje Wim was bijna 4 en ons zusje Nelie was net 9 maanden. Wij woonden toen met onze ouders, Piet Zuijdijk en Tine Verkerke, ook aan de Molendijk,” vertelt Jan. “Wij hebben veel geluk gehad die nacht, ons gezin werd gespaard en dat terwijl ons huisje onderaan de Molendijk stond. Toen het water kwam is ons huisje in één klap verwoest, wij waren misschien tien minuten weg toen het gebeurde. Mijn vader en opa zagen het water aankomen bij de boerderij van De Lint. Mijn oom, Wim Zuijdijk, de broer van mijn vader, kreeg de drang om ons te waarschuwen, want hij wist dat ons huisje het water niet aan zou kunnen. Met de fiets aan de hand is hij ons wakker komen maken.”

“Oom Wim sloeg als een malle op alle blinden, want we sliepen als roosjes die nacht. Toen hij merkte dat we niet wakker werden is hij naar binnen geklommen via het raam en is hij begonnen te schreeuwen; ‘Word toch eens wakker!’,” vertelt hij. “Hij zei dat we ons zo snel mogelijk moesten aankleden omdat we hier niet konden blijven. Zelf ging hij door naar Zuidzijde, waar mijn opa Verkerke woonde, die had toen al een auto. Mijn oom heeft ons toen met de auto opgehaald en naar Zuidzijde gebracht. Hij ging zelf weer terug naar Den Bommel omdat hij meer mensen had gezien. Toen hij terugkwam op de Molendijk zag hij een hoop water, maar geen mensen. Waarschijnlijk waren dat de tien mensen die verrast zijn die nacht.”

LEES OOK: Flakkeese Flamingo’s gaan viral!

Slachtoffers
Op de Molendijk zijn zeven mensen verdronken tijdens De Ramp, hun namen: Leendert Brijs (34), Jan Hokke (67), Jannetje Hokke-van der Welle (66), Dina Jannetje Verkerke (7), Jannetje Dina Verkerke (7 maanden), Willempje Verkerke-Osseweijer (29) en Stoffelina van der Welle-van Eck (69). Cor Bogerman, Jan Cees Verkerke en Theo Jacobs overleefden De Ramp.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen