Independent Wheels geeft vrijheid

Foto: Sam FIsh

Sommige mensen kunnen geen lichamelijke inspanning verdragen, het kans zelfs levensbedreigend zijn. Stichting Independent Wheels geeft deze mensen vrijheid met het motto ‘Staan en gaan waar je wilt’.

“Tim heeft een serieuze hart- en longziekte genaamd Pulmonale Hypertensie,” vertelt Bob Besselink, vader van de inmiddels 19-jarige Tim en oprichter van Stichting Indepentent Wheels. Pulmonale Hypertensie is een abnormale hoge druk in de longen, wat gevolgen heeft voor de werking van het hart. “Hij was anderhalf toen de diagnose werd gesteld.”

Oplossing
“Fysieke inspanning is voor Tim levensgevaarlijk. Hij krijgt de hele dag door medicatie via een infuus wat oncomfortabel en zeer pijnlijk is,” legt Bob uit. “Hij heeft dus al zijn hele leven voorzichtig en rustig aan moeten doen, want elk moment kan het fout gaan.”

LEES OOK: Kids-obstakelrun voor Kika op strand in Middelharnis

Toen Tim zeven was liet hij merken dat hij meer wilde dan altijd maar in de buggy overal mee naartoe. “Ik ging op zoek naar ander vervoer en vond de Segway. Ik vond dat ding er maar filmisch uitzien en geloofde niet dat het zou werken. Totdat ik het steeds vaker op straat tegenkwam,” vertelt hij. “Als test heb ik toen meegedaan met zo’n Segway-tour. Ik vond het fantastisch!”

Uiteindelijk nam Bob zijn zoon mee voor een ritje en zo’n veertien dagen later kreeg het gezin van de gemeente Zandvoort, waar de familie vandaan komt, een Segway toegewezen voor Tim. “Het was geweldig om te zien. Ik zag Tim voor mijn ogen helemaal opleven en groeien en ik dacht meteen ‘Dit moet de hele wereld weten, te beginnen bij Nederland’,” zegt Bob trots.

Stichting Independent Wheels
“Ik ben op persoonlijke voet begonnen, heb een hoop eigen geld geïnvesteerd en ben op pad gegaan,” vertelt hij. “Ik bezocht patiëntenverenigingen om te laten zien wat de mogelijkheden zijn en ik begon met het geven van demo’s.”

In 2013 werd officieel de stichting opgericht. “Het werd een te groot ding en het was de enige logische stap. Nu sta ik 24/7 klaar om mensen advies te geven over verticaal vervoer met Segways, Nine-bots en M-Scooters. Op deze manier komen mensen zoals Tim, die geen inspanning aankunnen toch zelfstandig op weg.”

LEES OOK: Breicafé Steekje Los gaat terug naar vroeger

“We zoeken uit welk vervoersmiddel het beste bij iemand past. Natuurlijk zijn er mensen met een voorkeur, maar dat kan niet altijd. Het is een toevoeging aan het dagelijks leven voor mensen vanaf 8 jaar.”

Aandacht
“Ik ben niet goed in het aannemen van middelen of geld, maar we hebben het eigenlijk wel nodig. Ik zou het geweldig vinden om een paar apparaten hier te hebben staan zodat mensen ze een weekje thuis kunnen uitproberen,” zegt Bob. “Maar het belangrijkste vind ik toch wel dat mensen weten dat deze stichting bestaat en dat er mogelijkheden zijn. Daar gaat het voor mij allemaal om, mensen vrijheid geven.”

Sitchting Independent Wheels zit sinds een jaar op Resort Ouddorp Duin aan Westerweg 22 in Ouddorp.

Reacties