Breicafé terug de tijd in

Foto: Sam Fish

Elke eerste dinsdag van de maand komen tussen de 40 en 70 vrouwen, jong en oud, bij elkaar voor de maandelijkse breiclub. Deze zomer gaat de club terug naar vroeger.

“In juli en augustus was er nooit een breicafé, maar we merkten dat de groep het juist in de vakantieperiode heel erg miste. Daarom hebben we dit jaar voor de derde keer een pop-up breicafé georganiseerd,” vertelt Gerdie Schellevis, initiatiefnemer van Breicafé Steekje Los.

Vijf jaar geleden sloeg Gerdie de handen ineen met Nicole van Kempen en werd het breicafé geboren. “Het is een trouwe groep met breisters van het hele eiland en daarbuiten,” vertelt Nicole. “Ze komen vooral uit Sommelsdijk en Middelharnis, maar ook uit Goedereede, Ouddorp en zelfs uit Briele, Rockanje en Zierikzee. We hebben echt een hele leuke en enthousiaste groep.”

LEES OOK: Obstakelrun voor Kika op ’t strand in Middelharnis

Maand van de geschiedenis
Elk jaar vindt in oktober de Maand van de Geschiedenis plaats, een samenwerking van de bibliotheek, het Streekmuseum, Historische Vereniging De Motte en het streekarchief. “Ze hebben ons gevraagd om mee te doen,” vertelt Gerdie blij. “Het is aan ons breicafé de eer en taak om een hele zaal te vullen met een tentoonstelling van retropannenlappen. Zie je het al voor je?!”

“De pannenlappen krijgen niet alleen een eigen tentoonstelling, ze zijn ook te koop en kunnen dus vanaf november bij iemand in de keuken liggen,” laat Nicole weten. “De opbrengst van die verkoop gaat voor de helft naar het Streekmuseum en de andere helft gaat naar Breicafé Steekje Los. Wij kopen van de opbrengst weer nieuwe wol voor de club.”

Pannenlappen
Ruim 50 mensen kwamen af op de oproep om pannenlappen te komen breien in het Streekmuseum. “Elke ruimte op de begane grond is gevuld en er zit zelfs een groepje buiten!” zegt Gerdie. “Ik heb ook de leukste patronen al voorbij zien komen. De standaard vierkante lappen met retro patroontjes erop, maar ook de ouderwetse jurkjes van vroeger en zelfs pannenlappen in de vorm van kippen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gemaakt. De groep is super enthousiast en Nicole en ik zijn heel erg blij met de inzet van ons clubje.”

LEES OOK:  Het GO promoteam gaat ook deze zomer weer op pad!

Zelf meedoen
“Mensen thuis die dit toevallig lezen kunnen natuurlijk ook meedoen met de actie,” zegt Nicole. “De pannenlappen kunnen ingeleverd worden bij de bieb in Ouddorp, Oude-Tonge en Middelharnis, maar het liefst gewoon bij ons volgende breicafé op dinsdag 4 september in het Diekhuus.”

Reacties