Cultuureducatie op z’n kleurrijkst

Foto: Sam Fish

Bijna 180 SOPOGO (Stichting Openbaar Onderwijs Goeree-Overflakkee)-leraren kwamen woensdagmiddag 11 januari bijeen voor een studiemiddag in OBS de Westhoek in Ouddorp.

De middag werd mogelijk gemaakt door een belangrijke subsidie van het Fonds voor Cultuureducatie en het was een voorproefje voor het volgende schooljaar. De docenten krijgen dan namelijk tien keer een gastdocent uit de kunstwereld op bezoek. Zo hebben niet alleen de kinderen baat bij een gastles, maar ook de docenten. De gastlessen worden verzorgd door twaalf kunstenaars en kunstdocenten uit de regio.

De aftrap van het project vond dus plaats tijdens de studiemiddag in Ouddorp. Met een middag voor knutselen, dansen en kleien krijgen de 180 docenten alvast een klein voorproefje op de lessenreeks. De opening van de middag was in handen van SOPOGO-directeur en bestuurder Pieter Verbrugh. “Cultuur kleurt je leven en daarom is het zo belangrijk dat kinderen les krijgen in Kunst en Cultuur. Het is een belangrijke aanvulling op de lessen,” zegt hij.

LEES OOK: OBS de Inktvis tegen zwerfafval

Daarna sprak Fred Wartna, directeur van Villa Zebra en docent aan de Willem de Kooningacademie de meesters en (vooral) juffen toe; “Kinderen worden vaak positief omschreven en volwassenen wat minder. Kinderen zijn speels, nieuwsgierig en avontuurlijk, terwijl volwassenen worden gezien als zakelijk, saai en verantwoordelijk. Die overgang wordt langzaam gemaakt doordat veel kinderlijke trekjes worden afgeleerd om plaats te maken voor veiligheid en verantwoordelijkheid. Want oversteken met een stuiterbal gaat nu eenmaal niet”.

Maar na zo’n uur vol sprekers werden de docenten toch een klein beetje duf en dus werd er gedanst om daarna nog een kopje koffie te drinken en naar de eerder uitgekozen workshop te gaan. De leraren werden verdeeld in groepen en konden twee keer een workshop volgen van 45 minuten. Een workshop die dus op school in de gastles nog een keer terug komt.

“De leerkrachten vinden het heel leuk dat het onderwijs op deze manier wordt versterkt en uitgebreid,” zegt Petra ’t Hoen namens de SOPOGO-stuurgroep. “We vinden het belangrijk dat alle kinderen hun individuele talenten ontwikkelen. Daarnaast vinden we dat elk kind zich breed moet kunnen ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur. Om dit te realiseren is er een raamwerk opgezet, gebaseerd op kerndoelen en doorgaande leerlijnen. Het raamwerk bestaat uit cultureel erfgoed, beeldend, muziek, dans, drama, media en literatuur. Met de subsidie die we hebben gekregen kunnen wij dit verder inhoudt geven en dit doen we dus samen met de kunstenaars en kunstdocenten en Mirian Zimmerman speelt daarin een grote rol.”

Reacties

Cookieinstellingen