Er zit geen norovirus in ons drinkwater

mei 13 , 12:55 Nieuws
hands 2238235 1920
Al een paar dagen gaat het rond op Goeree-Overflakkee: het norovirus. Een gemene buikgriep die je heen en weer laat lopen tussen je bed en de wc.
Door Sam Fish
Ondergetekende heeft ook het hele weekend plat gelegen. Maar waar komt het toch vandaan? Op maandagochtend kwamen er twee berichten, onafhankelijk van elkaar, bij ons binnen. Allebei kwamen vanuit het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Het bericht? Het gerucht ging dat het norovirus via het drinkwater rond zou gaan.
Voor ons genoeg reden om even contact te leggen met Evides, het bedrijf dat op Goeree-Overflakkee voor het kraanwater zorgt. Zij mailden ons het volgende antwoord:
“De drinkwatervoorziening is goed beschermd tegen alle virussen. De oppervlaktewaterzuiveringen van Evides zijn goed in staat om virussen waarvan bekend is dat ze via water kunnen worden overgedragen (Adeno- en Norovirus) te verwijderen. Hierbij wordt uitgegaan van een meervoudig desinfectieprincipe (hoofdesinfectie met UV) gericht op het verwijderen van bacteriën, virussen en protozoa. Het drinkwater dat geproduceerd wordt uit grondwater is eveneens goed beschermd tegen microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Door het jarenlange ondergrondse verblijf van het grondwater in de bodem is het drinkwater op natuurlijke wijze gedesinfecteerd. Door goede bescherming van de bronnen en zorgvuldige zuivering blijft de drinkwaterveiligheid gewaarborgd.”
We hebben gevraagd of het water nog extra is getest na onze vraag. Hierop is vooralsnog geen antwoord gekomen.

Norovirus

Laten we beginnen bij het begin. Wat is het norovirus. Het RIVM vermeldt het volgende op hun website: “Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat 'buikgriep' veroorzaakt (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. Mensen krijgen door het norovirus een ontsteking van de darmen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd.”
“De klachten kunnen zijn: braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Het norovirus is erg besmettelijk. Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich heeft. De ontlasting kan wel 3 weken besmettelijk blijven. Er zijn geen inentingen of medicijnen om een norovirusinfectie te voorkomen. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt en ziek wordt.”

Geen code rood

Er gaan berichten rond dat in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis code rood van kracht zou zijn. Dit is echter niet het geval. Wel neemt het personeel extra hygiëne maatregelen zoals mondkapjes en handschoenen. Ook de GGD Rotterdam-Rijnmond raadt mensen aan extra handhygiëne toe te passen. “Was je handen goed, dat zijn namelijk de grootste verspreiders van dit virus”, aldus een woordvoerder. De GGD laat overigens ook weten vooralsnog geen signalen te hebben dat het virus ook buiten Goeree-Overflakkee rondgaat, al hadden zij vanmorgen überhaupt geen idee dat het rondging op het eiland.
De gemeente, het ziekenhuis, de GGD en Evides komen op een later moment met een gezamenlijk bericht . CuraMare roept op om bij klachten, of bij een besmetting binnen het huishouden, niet naar het ziekenhuis en de woonzorglocaties te komen.