Kinderen aan de slag met elektronisch afval

Foto: RAV BV

De RAD houdt samen met Stichting OPEN en Weee Nederland de E-waste Race Goeree-Overflakkee 2024.

Bij dit educatieve project gaan zeven scholen op Goeree-Overflakkee en drie scholen in Nissewaard de uitdaging aan met elektronisch afval. Dit combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken. Het is de eerste keer dat deze Race hier gespeeld wordt

De tien scholen gaan vier weken lang de uitdaging aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over passende onderwerpen. Denk aan consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Deelnemende scholen

Op Goeree-Overflakkee doen zeven basisscholen mee aan de race. Dat zijn de volgende scholen:

  • SBO de Wegwijzer (Middelharnis)
  • Prins Johan Frisoschool (Herkingen)
  • OBS de Westhoek (Ouddorp)
  • OBS Het Startblok (Oude-Tonge)
  • CBS Het Kompas (Middelharnis)
  • OBS Ollie B. Bommel (Den Bommel)
  • OBS de Regenboog (Ooltgensplaat)

Op de Hoeksche Waard doen ook drie scholen mee, dat zijn:

  • Obs De Vlasbloem (Nissewaard)
  • OBS de Piramide locatie Groenewoud (Nissewaard)
  • KBS de Wegwijzer (Nissewaard)

De leerlingen krijgen eerst een gastles die gegeven wordt door gedreven experts. Daarna zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door in de komende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café.

Help mee

Je kunt zelf ook een steentje bijdragen aan de race. Buurtbewoners kunnen tijdens de race hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan aan huis bij je ophalen. Let op: losse batterijen en accu’s mogen niet ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Deze kunnen op diverse punten worden ingeleverd, bijvoorbeeld in de supermarkt.

E-waste Race

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Dat is zonde, want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik van materialen bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Goeree-Overflakkee & Nissewaard vindt plaats van 27 mei tot en met 20 juni. De race is een initiatief van de RAD in samenwerking met Stichting OPEN en Weee Nederland. De RAD zorgt ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht voor hergebruik of recycling.

Meer informatie over de E-waste Race is te vinden op de website van de RAD.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen