GS Birkhoff maakt en vervoert langste portaal ooit

11 okt 2023, 8:01 Nieuws
dsc 0017 50 3
Sam Fish
Een bijzonder moment bij GS Birkhoff in Oude-Tonge. Zij konden op zaterdag 7 oktober het langste portaal ooit gemaakt laten vervoeren.
Door Sam Fish
Als je denkt aan de snelweg, denk je zeker ook aan de borden die boven de weg hangen. Maar heb je wel eens nagedacht over de stellages waar die aan hangen? Die moeten natuurlijk ook gemaakt worden! Dat is precies wat GS Birkhoff in Oude-Tonge doet. Niet alleen maken ze deze constructies, portalen genoemd. Ze plaatsen en monteren ze ook op locatie.
Op zaterdag 7 oktober werd er een bijzonder portaal opgeleverd. Het is namelijk de grootste die ze ooit gemaakt hebben. Het portaal is maar liefst 84,5 meter lang en is bedoeld voor de A9 bij Badhoevedorp. Twee en een halve week is er gewerkt aan het verkeersportaal en op zaterdag was het eindelijk tijd om hem te vervoeren. En dat doe je niet zomaar.

Hijsen maar

De loods op het industrieterrein in Oude-Tonge is op zo’n manier gepositioneerd dat een portaal tot 90 meter de loods uit kan komen. De bijna 85 meter lange portaal ging dus nog helemaal goed. Met lussen trok een hijskraan hem rustig de loods uit waarna hij de lucht in ging, om de hijskraan heen werd gedraaid en op de vrachtwagen werd gelegd. En dat is natuurlijk niet zomaar een vrachtwagen. Die bestond namelijk uit twee delen met daartussen staalkabels. Het duurde ongeveer een uur om het portaal uit de loods en op de wagens te krijgen. Daarna was het tijd om hem vast te zetten, even eten en hij werd meteen vervoerd. Diezelfde avond is het portaal nog geïnstalleerd boven de weg.

Zware jongen

Het verkeersportaal uit Oude-Tonge is 84,5 meter lang en weegt 32 ton. “Dat zijn 32.000 pakken suiker,” verduidelijkt directeur Henk van den Ochtend. “Een portaal als deze kan zeker wel 70 jaar blijven staan. Maar vaak worden ze eerder al vervangen omdat de weg verandert. Gelukkig is deze industrie de laatste jaren veel duurzamer geworden. Want een portaal dat wordt weggehaald, wordt niet vernietigd. Het wordt gewoon ergens anders weer hergebruikt. Dat scheelt een hoop materialen.”
De gemiddelde lengte van een verkeersportaal ligt in Nederland tussen de 30 en 60 meter. De grootte van deze variant is daarmee echt een record in Nederland. “Voor zover ik weet is dit inderdaad de grootste van het land,” geeft Van den Ochtend aan. “Ons vorige record stond op 78 meter. Die is te vinden voor de Schipholtunnel. Maar ik kan me niet voorstellen dat we dit formaat binnenkort gaan overtreffen.”
Hieronder trouwens een foto van hoe dat portaal er vanuit de auto uitziet.
whatsapp image 2023 10 09 at 225520