Ieder kind is anders en dat mag

Foto: Stichting ZIJN

In drie bijeenkomsten voor de ouders van de peuterspeelzalen van Stichting ZIJN op Goeree-Overflakkee is er recent gesproken over de opvoeding en ontwikkeling van peuters.

Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Uit een eerder afgenomen tevredenheidsonderzoek van Stichting ZIJN bleek dat ouders behoeften hadden aan praktische informatie. De jeugdverpleegkundigen van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) waren bereid om ouders tips en adviezen te geven.

LEES OOK: Expeditie Haringvliet kan beginnen, erVAAR het zelf! 

Een ouder gaf aan: ‘Het is fijn om je verhaal te delen en te weten dat je niet de enige ouder bent die soms tegen dingen aan loopt’. Ouders konden in centraal overleg met hun vragen en/of twijfels terecht bij de jeugdverpleegkundigen. Ze kregen praktische tips gekoppeld aan de ontwikkeling van een peuter. Er is gesproken over: grenzen stellen, omgaan met driftbuien, positief opvoeden, straffen en belonen, bijtgedrag, angsten en zindelijk worden.

De conclusie van de thema avonden is dan ook: Ieder kind is anders en mag zijn wie hij of zij is. Het sturen, ondersteunen en stimuleren van de ontwikkeling blijft maatwerk. Wat bij het ene kind werkt hoeft niet bij het andere kind te werken. De jeugdverpleegkundigen geven dan ook aan de opvoedtips te gebruiken, maar kijk wat bij je peuter past.

Heeft u vragen over opvoeding en ontwikkeling van peuters?
Neem contact op met Stichting ZIJN via telefoon (0187) 48 24 00 of e-mail [email protected]

Reacties