Deze week in het Diekhuus

Er is elke week een hoop te doen in het Diekhuus en deze week staat er ook weer genoeg op de planning!

Zo kun je deze week genieten van films, muziek, cabaret en eten!

Gooische Vrouwen 2
Op woensdag 20 januari draait in de Rabobankzaal de Nederlandse film Gooische Vrouwen 2 van regisseur Will Koopman. De film start om 20.00 uur en kaarten hiervoor kosten aan de deur € 7,- (Leden en CJP € 5,50). Via Diekhuus.nl is het € 0,50 goedkoper.

Als Claire totaal veranderd terugkomt uit Burkina Faso herkennen haar vriendinnen haar amper. De wereld van Cheryl stort in als ze ontdekt dat Martin haar voor de zoveelste keer bedriegt: hoe moet ze deze klap nu weer te boven komen? Anouk, ook ongelukkig in de liefde, klampt zich vast aan een ongezonde relatie (en aan een ongezond eetpatroon).

Roelien gaat juist in op het huwelijksaanzoek van Evert, maar haar geluk is van korte duur. Een even noodlottig als bizar ongeval voert de vriendinnen naar de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk. Hoe moet dit aflopen?

LEES OOK: Modeshow bij GoedvoorGoed in Middelharnis

Braziliaanse Koorts
Op donderdag 21 januari draait in de Rabobankzaal de documentaire Braziliaanse Koorts. De film draait twee keer, om 14.00 uur en 20.00 uur, en kaarten hiervoor kosten aan de deur € 7,- (Leden en CJP € 5,50). Via Diekhuus.nl is het € 0,50 goedkoper.

Braziliaanse Koorts betreft een dramatische en vergeten migratie uit de 19de eeuw van honderden Zeeuwen naar Brazilië. Het is het fascinerende maar ook confronterende verhaal van ‘Ollanders’ in de rol van straatarme en onfortuinlijke ‘gelukszoekers.’ De documentaire van Arjan van Westen en Monique Schoutsen was eerder in tal van gerenommeerde Nederlandse filmhuizen en bioscopen in te zien.

Braziliaanse Koorts begint in 1858 toen honderden werkloze en straatarme landarbeiders uit West-Zeeuws-Vlaanderen, de Bevelanden en Schouwen-Duiveland door vanuit de haven van Antwerpen opererende ronselaars werden overtuigd naar Brazilië te verhuizen. Een eigen huis en grond was ze beloofd. In werkelijkheid kampten families als Lauret, Schietekatte, Heule, Wagenmaker en Van de der Maas na een uitputtende zeereis in Brazilië opnieuw met bittere armoede en afhankelijkheid.

De veelal Nederlands Hervormde Zeeuwen integreerden zeer moeizaam in de Braziliaanse samenleving. Ze hielden, zoals uit de documentaire blijkt, koppig vast aan hun eigen geloof, trouwden onderling en bleven in de tropen ‘Ollands praoten.’ Want zo werd aan nazaten verteld: ‘Er komt een dag dat ze ons zullen vinden.’ En die dag kwam in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Toen herontdekte een Nederlands echtpaar de ‘Zeeuwse Brazilianen.’ Dankzij het werk van een Zeeuwse journalist maakte het ‘thuisfront’ eind jaren zeventig weer kennis met ‘de verre neven en nichten.’ Vandaag de dag spreekt in de binnenlanden van Espirito Santo nog een handjevol stokoude nazaten van de landverhuizers een Zeeuws dialect.

De titelsong van Braziliaanse Koorts is gemaakt door singer/songwriter broeder Dieleman. Onder de naam Febre Brasileira is deze documentaire onlangs ook in Brazilië uitgebracht. Voor de ‘Zeeuwse Brazilianen’ was dat uiteraard een emotioneel moment. En het heeft inmiddels tot gevolg dat Braziliaanse nazaten van de Zeeuwse landverhuizers op zoek gaan naar hun roots in Zeeland.

LEES OOK: Bluegrass in Jailhouse

Arie Koomen en Edo Brunner
Op vrijdag 22 januari spelen cabaretiers Arie Koomen en Edo Brunner de voorstelling Pompen in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Bij deze voorstelling zit een optioneel eetarrangement. Kaarten zonder diner kosten via Diekhuus.nl € 17,50 en met diner vooraf € 43,-. Aan de deur zijn alleen kaarten zonder diner te koop voor € 18,50.

Na het succesvolle programma ‘E&A is toch voordeliger!’ kon een opvolger natuurlijk niet uitblijven. ‘Pompen’ is een cabaretprogramma dat zich afspeelt in en om een benzinestation. Het laatste pompstation in het universum.

E&A zijn de uitvinders van het stand-upcomedycabaret en beheersen dat als geen ander. Natuurlijk met de hoge grapdichtheid die u van de heren gewend bent. Visuele humor, absurdistische crosstalks, stand-up en misschien zelfs een ontroerend lied.

Een avond lachen dus om twee mannen die keihard kunnen zijn maar ook best gevoelige kanten hebben. In Nederland Cabaretland is het een verademing om tussen alle solisten weer eens een goed op elkaar ingespeeld duo de zaal op zijn kop te zien zetten. Dankzij ‘Pompen’ zal tanken nooit meer hetzelfde zijn.

Dit programma is getest op konijntjes: die moesten lachen!

LEES OOK: Een nieuwe foto-expositie in het Diekhuus

Rock Classics
Op zaterdag 23 januari is de eerste Rock Classics-avond in de Foyer van het Diekhuus. Vanaf 21.30 uur wordt de ruimte gevuld met gitaren door DJ Spindoctor Ed. Entree hiervoor kost via de website van het Diekhuus € 6,- en aan de deur betaal je een euro meer.

Na het succes van de tweemaandelijkse Diekhuus Dance Classics vorig seizoen keert DJ Spindoctor Ed terug in de foyer van het Diekhuus. Dit seizoen is er elke maand een Dance Night, maar wel met iedere keer een ander accent. En altijd heel veel origineel vinyl! Noteer dus in je agenda 23 januari de Rock Classics avond!

Wil je één specifieke plaat graag horen, dan kun je dat altijd laten weten via e-mail [email protected] Verzoekjes zijn welkom!

LEES OOK: Alle Watersnoodramp herdenkingsbijeenkomsten op een rijtje

Reacties

Cookieinstellingen