DeltaWind deelt de opbrengst met de omgeving

Foto: DeltaWind

Coöperatie Deltawind is van de lokale bevolking. Het uitgangspunt is dat ook inwoners van Goeree-Overflakkee mee profiteren van de inkomsten uit hun windprojecten.

In de afgelopen maanden is er dan ook op diverse manieren gedeeld. Lokale initiatieven hebben zo een steuntje in de rug ontvangen.

De Coöperatie is opgericht door en voor de lokale bevolking. Het doel is om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken in eigendom van de lokale bevolking. Leden zijn gezamenlijk in het bezit van bijna € 6,5 miljoen aan Obligaties Deltawind. Zij ontvangen ieder jaar rente over hun obligaties. Die rente wordt gebaseerd op de Windex (hoe hard waait het in een jaar). In 2021 kwam het rente percentage uit op 4,9 %. In dit jaar heeft Deltawind in totaal ruim 314.000 euro aan rente uitgekeerd aan haar ruim 2.350 leden.

Obligaties Windpark Battenoert

Ook voor Windpark Battenoert, 100% eigendom van de coöperatie, zijn obligaties uitgegeven. Ook zij betalen ieder jaar rente uit aan de obligatiehouders. In 2015 is voor bijna 1 miljoen euro aan obligaties verkocht aan leden en inwoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Obligatiehouders ontvangen ieder jaar 4,5% rente over hun investering. In 2021 is in totaal ruim € 42.000 aan rente uitgekeerd.

Windfonds Battenoert

Windpark Battenoert stond er al voordat er een windfonds was. Daarom heeft het windpark een eigen fonds. De omgeving heeft in 2015 zelf bepaald hoe de bijdrage wordt verdeeld. Dat gaat aan de ene kant naar omwonenden en aan de andere kant naar de dorpsraden van Oude- en Nieuwe-Tonge. Omwonenden binnen 1.500 meter van het windpark ontvangen een vaste vergoeding. De dorpsraden van beide dorpen delen het overige deel. De bijdrage wordt gebaseerd op de energieproductie. Per geproduceerde MWh gaat het om € 0,35. Windpark Battenoert produceerde in 2021 in totaal 33.300 MWh aan schone energie. Daardoor is er over dat jaar ruim 11.000 euro afgedragen.

Na afdracht aan de omwonenden resteert er ruim € 4.400 voor Dorpsraad Nieuwe-Tonge en € 2.200 voor Dorpsraad Oude-Tonge. Dorpsraad Nieuwe-Tonge gebruikt de bijdrage van dit jaar voor het opnieuw vullen van de plantenbakken aan de lantaarnpalen in het dorp. Als er nog geld resteert gaan ze de plantenbakken aan nog meer lantaarnpalen hangen. Het geeft het dorp een kleurrijke uitstraling. De dorpsraad van Oude-Tonge heeft een nieuwe bestemming voor de bijdrage van dit jaar nog in overweging.

Windfonds Krammer

Ook Windpark Krammer, waar Deltawind 30% eigenaar van is, heeft een Windfonds. Van elke opgewekte MWh aan elektriciteit wordt door het windpark € 0,50 afgedragen. Via het Windfonds Krammer komt zo jaarlijks zo’n 90.000 euro beschikbaar voor duurzame projecten uit de regio. Daarnaast wordt er nog circa 60.000 euro rechtstreeks uitbetaald aan omwonenden. Dit gebeurt in de vorm van een eenmalige tegemoetkoming in zonnepanelen of een jaarlijkse bijdrage in de (groene) energierekening.

Verenigingen of organisaties uit de omgeving van Windpark Krammer kunnen voor een financiële bijdrage aan hun duurzame project een aanvraag indienen bij het Windfonds Windpark Krammer. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Windpark Krammer.

Windfonds Goeree-Overflakkee

Het Windfonds Goeree-Overflakkee is opgericht op initiatief van Deltawind en Eneco. Het wordt gevuld samen met alle andere ontwikkelaars op Goeree-Overflakkee. De totale afdracht staat vast en geldt voor alle nieuwe windparken: € 0,50 per geproduceerde MWh gedurende 20 jaar. Op dit moment zijn nog niet alle windparken operationeel. In de loop van 2021 zijn twee nieuwe windparken gaan produceren. Het betreft Windparken Suyderlandt en Blaakweg, waar Deltawind 50% eigenaar is.

De eerste beperkte afdrachten aan windfonds Goeree-Overflakkee hebben plaatsgevonden. In 2022 volgt nog Windpark De Plaet. Wanneer alle nieuwe windparken van de ontwikkelaars draaien is de verwachte opbrengst circa 230.000 euro per jaar. Ook hier wordt eerst rechtstreeks aan omwonenden afgedragen. Het resterende deel is bestemd voor duurzame projecten op Goeree-Overflakkee binnen een straal van 3,5 km van de windparken. Het geld wordt verdeeld op basis van projectvoorstellen. Meer informatie is te vinden op de website van het winfonds.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen