Mobility hub in Buitenhaven in Stellendam gestart

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland zijn op zaterdag 23 april gestart met een mobility hub pilot.

De pilot gaat nog drie weekenden plaatsvinden. Het heeft als doel om met name de dagrecreanten van buiten het eiland te verleiden de auto te laten staan. De laatste kilometers naar de eindbestemming leg je dan af met een (elektrische) (bak)fiets. Hiervoor is goed samengewerkt tussen de gemeente, provincie en een aantal commerciële partijen. Zonder die samenwerking was de pilot niet mogelijk geweest.

De parkeerplaats aan de Meester Snijderweg bij de Buitenhaven in Stellendam is gekozen als pilotlocatie.

Groen vervoer en volle wegen

Goeree-Overflakkee is het schone eiland van zon, zee, rust en ruimte. Jaarlijks trekt het een groot aantal toeristen. Zij genieten van de prachtige natuur en faciliteiten die het eiland biedt. Om die natuurpracht te laten blijven, is duurzaam en schoon vervoer een steeds groter aandachtspunt. Niet alleen voor de gemeente, ook voor ondernemers, inwoners én bezoekers.

Het eiland kent met name in de maanden april tot en met oktober een grote toestroom aan toeristen. Op mooie dagen lopen de wegen vaak vol met autoverkeer. Uitstapjes om het eiland te verkennen gebeuren ook meestal per auto. Dit alles zorgt voor een groeiend aantal onveilige situaties. Daarnaast is de extra druk op het wegennetwerk een belangrijke oorzaak van de serieus stijgende CO2-uitstoot op het eiland.

Mobility hub in Stellendam

De overgang naar schonere vervoersmiddelen voor toeristen krijgt nu haar eerste gezicht. Dat is het organiseren van een mobility hub pilot in Stellendam. Bij de Buitenhaven kun je veilig de auto parkeren en een fiets huren. Vanaf daar leg je op een fijne, gezonde en duurzame manier de laatste kilometers af. Bijvoorbeeld naar het Noordzeestrand of de historische binnenstad van Goedereede.

De gebruiker kan er ook voor kiezen om te beginnen aan een verkenningstocht over het eiland. Zo kom je prachtige dorpen als Middelharnis, Herkingen en Oude-Tonge tegen om te ontdekken.

Nut en noodzaak

“Goed en fijn om te zien dat de lokale betrokkenheid zo groot is,” zegt Laurens Tuinhout. Hij is stichter van meerdere landelijke duurzaamheidsinitiatieven en lid van de mobility hub projectgroep. “Zo voorziet De Bever Verhuur in Ouddorp ons van de nodige fietsen. Zij zien, net als wij, het nut en de noodzaak in van een pilot als deze. Het eerste weekend hadden we de nodige aanloop. Daarbij was de nieuwsgierigheid ook erg groot. Dit stemt me positief! We hebben online campagnes uitgerold. Daarmee hebben we mensen last minute een duurzaam vervoersalternatief aangeboden. Het is aan ons om de komende weken te schaven aan het concept. Het doel is dat nog meer mensen de weg naar de mobility hub weten te vinden en de fiets pakken.”

De inzichten van de pilot worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van een visie op duurzame mobiliteit. Zo wordt er toegewerkt naar toerisme dat in harmonie is met veiligheid, natuur, het milieu en de inwoners.

Meer informatie

De mobility hub in Stellendam is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Dit gebeurt nog op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 mei. Bij slecht weer is het niet geopend, waardoor weekenden kunnen verschuiven. De kans bestaat daarom dat de pilot doorloopt tot en met het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 juni.

De meest actuele informatie over de hub is te vinden op de website van de gemeente.

Cookieinstellingen