Lezing over muurschilderingen

Foto: Website Eilanden-Nieuws

Stichting Kunst en Cultuur Educatie (KCE) houdt op woensdagavond 20 januari een lezing over 15e- en 16e-eeuwse muurschilderingen.

De lezing vindt plaats in het oude Raadhuis van Middelharnis, Voorsrtaat 1, en zal speciale aandacht hebben voor de Fresco die in de grote kerk van Dirksland te vinden is. Martina Westdorp zal de lezing verzorgen. Zij is historica en docent geschiedenis.

Tijdens de Renaissance begon men in Italië met het schilderen van voorstellingen in natte (fresco) en op droge (secco) kalk. Bekende namen zijn Rafaël, Da Vinci en Michelangelo. De techniek verspreidde zich daarna over heel Europa, tot Engeland en Scandinavië toe. De muurschilderingen werden erg populair. Opdrachtgevers lieten ze in kerken, publieke gebouwen en huizen vervaardigen.

LEES OOK: Burgemeester blikt terug en vooruit tijdens nieuwjaarsborrel

Hoewel de Italiaanse fresco’s bekend zijn bij het grote publiek, zijn de fresco’s dichterbij huis minder bekend. Nederlandse schilders maakten in Zuid-Europa kennis met deze techniek, die anders is dan schilderen op doek of paneel. In Nederland werden de fresco’s met name in kerken geschilderd. Veel van deze muurschilderingen zijn echter door de eeuwen heen verloren gegaan.

Tijdens de lezing zal kort worden ingegaan op de techniek van het vervaardigen van fresco’s en de verspreiding van de techniek over Europa. De focus zal liggen op vijftiende- en zestiende-eeuwse fresco’s in Nederland. Waar zijn ze te zien, welke voorstellingen komen veel voor en wie hebben de muurschilderingen vervaardigd?

Speciale aandacht krijgt de afbeelding van de Heilige Christophorus in de dorpskerk van Dirksland. Deze muurschildering werd tijdens een restauratie van de kerk in 1969 herontdekt.

LEES OOK: Cursus – Kunst in de late Middeleeuwen

De lezing vindt plaats in het oude Raadhuis aan het einde van de Voorstraat van Middelharnis van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten bedragen € 5,- per persoon inclusief consumptie. Vanwege de verwachte opkomst dient u zich van tevoren aan te melden bij het secretariaat: Ria Zoomers 06 – 41365591.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, mail naar [email protected]. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl en de KCE liken op Facebook.

Reacties