Kunst in de late Middeleeuwen

Foto: KCE

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen.

Donderdagavond 7 januari start kunsthistoricus Frank Swagemakers een avondcursus over bouw-, schilder- en beeldhouwkunst met als titel herfsttij der Middeleeuwen.

Vanwege het Jeroen Bosch jaar in 2016 richt de KCE haar blik op de kleurrijke periode aan het einde van de Middeleeuwen. In die tijd sprak men natuurlijk niet over Middeleeuwen. Het was juist een periode waarin steden zich ontwikkelden, waarin de handel zich uitstrekte over geheel Europa en waarin het niet lang zou duren voordat de oceanen werden overgestoken.

LEES OOK: Vaarwel 2015 – Het nieuws van vorig jaar op een rijtje

De bouwkunst leverde spectaculaire kathedralen op die hoger en ranker waren dan ooit, zoals de Ste. Chapelle te Parijs, de Engelse Perpendicular Style en de late gotiek van de St. Jan in Den Bosch. De beeldhouwers versierden deze enorme gebouwen met de meest geavanceerde sculpturen, waarbij ze prachtige vondsten lieten zien. De schilders ontworstelden zich gaandeweg aan de starre regels van de opdrachtgevers en haalden hun inspiratie uit zowel de Bijbelse verhalen als uit de ontluikende renaissance in Italië.

In het werk van Jeroen Bosch voegde zich dat alles samen. Hij was duidelijk, gebruikte bekende symbolen, schilderde gedetailleerd, maar er waren raadselachtige figuren aanwezig in zijn schilderijen. We denken vaak dat een werk iets bepaalds voorstelt, maar het kan ook een andere betekenis hebben. Hij blijft raadselachtig en fascinerend. Vele geheimen zullen voor u worden ontrafeld.

LEES OOK: Levende kerststal een heus spektakel

De kosten van deze cursus bedragen slechts € 62,50.

De cursus bestaat uit vier donderavonden en één maandagavond van 19:30-21:30. De cursusdata zijn: 7, 21 januari en 4, 18 en 29 februari in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Elke avond heeft zijn thema (in chronologische volgorde): Laat-middeleeuwse kathedralen, Beeldhouwkunst, schilderkunst in de Noordelijke landen, schilderkunst ten zuiden van de Alpen en Jeroen Bosch

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat R. Zoomers  06 – 41365591 of mailen naar [email protected]. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl.

Reacties