Nul blinde ogen door vuurwerk tijdens jaarwisseling

Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

Tijdens de jaarwisseling vorige week is er niemand blind geworden. Veertien jaar geleden is gestart met het bijhouden van oogletsel tijdens de jaarwisseling. Sinds dien is dit nooit eerder gebeurd.

Hiermee is bewezen dat een landelijk verbod op consumentenvuurwerk werkt. En dat dit gecontinueerd dient te worden. De beroepsvereniging van oogartsen (NOG) blijft achter haar standpunt staan dat consumentenvuurwerk gevaarlijk is. Zij willen een definitief verbod in ruil voor professionele vuurwerkshows.

Oogletsel

Maar niet blind, betekent niet dat er helemaal geen oogletsel is. Tijdens deze jaarwisseling hebben 58 mensen oogletsel opgelopen door vuurwerk. Bij dertien van hen is dat blijvend letsel. Dergelijke lage aantallen hebben oogartsen niet eerder meegemaakt sinds dit geregistreerd wordt.

“Sinds de start van de registratie hebben we nog nooit meegemaakt dat niemand blind werd van vuurwerk. Het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt, is geleverd,” zegt Tjeerd de Faber. Hij is oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. “Ik heb de afgelopen jaren honderden ogen blind zien worden door vuurwerk. Het werd afgestoken door consumenten en de helft van de slachtoffers waren omstanders. Vuurwerk in handen van de consument blijkt keer op keer te risicovol. Wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk.”

Ook legaal vuurwerk is onveilig

Naast illegaal vuurwerk is ook legaal vuurwerk te onveilig om door burgers afgestoken te worden. Legaal vuurwerk is namelijk nog steeds de grootste veroorzaker van oogletsel. De Nederlandse oogartsen willen daarom professionele openbare vuurwerkshows als alternatief. Deze moeten door gemeentelijke en provinciale overheden georganiseerd worden.

Het effect van het tijdelijke verbod van de afgelopen twee jaar laat volgens de artsen zien dat consumentenvuurwerk niet langer verantwoord is. En niet alleen voor de samenleving, ook voor het dierenwelzijn en het milieu.

Nationaal Vuurwerkmanifest

In 2014 is het Nationaal Vuurwerkmanifest gestart. Inmiddels hebben zich meer dan 700.000 particulieren en organisaties aangesloten. Het manifest kan nog steeds ondertekend worden. Het blijft ook online tot het consumentenvuurwerkverbod landelijk doorgevoerd is. Wil jij het manifest ook ondertekenen? Doe dit dan op de bijbehorende website.

Op de afbeelding hieronder is te zien hoeveel oogletsel de afgelopen jaren is geregistreerd tijdens de jaarwisselingen.

Overzicht_cijfers_oogletsels_2021-2022

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen