Weer.nl: “Dit weekend grote kans op natte sneeuw”

Foto: Sam Fish

“Hoewel de details nog onzeker zijn, tonen vrijwel alle modellen regionaal kans op natte sneeuw.” Dat zegt Weer.nl over aankomend weekend in Nederland.

Het weerbureau zegt dat we vooral de zaterdag in de gaten moeten houden. Dan zouden de eerste sneeuwvlokken van dit winterhalfjaar gaan vallen. Dit komt door een klein lagedrukgebied bij IJsland. Dat komt donderdag onze kant op en zorgt dit weekend voor koudere lucht. Ook zorgt het voor grotere kansen op (winterse) neerslag. Mogelijk kan het vrijdagmiddag of -avond al kort hagelen of sneeuwen.

Zaterdag wordt het mogelijk overdag nauwelijks warmer dan 3 tot 5 graden. Volgens Weer.nl is het zelfs niet uitgesloten dat in de loop van zaterdag of in de nacht naar zondag lokaal een dun sneeuwdek kan ontstaan.

Verschil in weermodellen 

Toch is er nog verschil in wat verschillende weermodellen laten zien. Volgens het Europese model valt de meeste (natte) sneeuw in België. Zeeland en Zuid-Limburg zouden daarbij ook een portie krijgen. Het Duitse weermodel wijst juist het noorden en oosten van ons land aan waar het in de nacht naar zondag kan sneeuwen. In het noordoosten zou het daardoor tot een dun sneeuwlaagje kunnen komen.