150 Miljoen euro voor energiebesparende maatregelen

Foto: Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Om de stijging van de energieprijzen te temperen heeft het kabinet een pakket aan maatregelen gepresenteerd.

Eén van de maatregelen is het beschikbaar stellen van 150 miljoen euro voor gemeenten om energiearmoede aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden.

Iedereen gaat meer betalen

Iedereen gaat meer betalen voor zijn energierekening. Maar bij huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen hakt dit er harder in dan bij huishoudens met hogere inkomens.

“Met dit plan kunnen gemeenten hulp bieden aan die huishoudens die extra hard getroffen worden door de hoge energieprijzen. Hiermee kunnen zij direct stappen zetten om in hun huis energie te besparen. Daarmee kunnen ze ook direct hun energierekening verlagen,” zegt minister Ollongren.

Geld gaat naar gemeenten

Het Rijk stelt 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij kunnen in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag gaan. Gemeenten bepalen zelf hoe ze dit doen, ook in overleg met woningcorporaties. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden. Maar ook het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrippen, radiatorfolie en ledlampen. Of het geven van energieadvies door energieteams langs gezinnen te laten gaan.

Een stap vooruit

Deze maatregel kan worden gezien als stap op weg naar een meer fundamentele aanpak. Het is ook vooruitlopend op een grootschalige isolatie via het nationaal isolatieprogramma. Denk bijvoorbeeld aan de vloer, het dak en de gevel van je huis. Op Prinsjesdag is hiervoor 514 miljoen euro ter beschikking gesteld. Dat is naast 288 miljoen euro ter stimulering van meer hybride warmtepompen, wat ook zorgt voor minder aardgasverbruik. Het nationale isolatie programma wordt later deze maand bekend gemaakt.

Daarnaast heeft het kabinet bekend gemaakt de belastingen op energie tijdelijke te verlagen. Meer informatie hierover vindt u hier. Bovenstaande maatregelen zijn aanvullend op reeds bestaande maatregelen.

Bron, meer informatie en besparingstips: Rijksoverheid