Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Wie kent ze niet: De wereldberoemde Flakkeese Kruukplaetjes. Hét Flakkeese koekje, dat ondanks het vastgestelde recept, toch door iedereen net iets anders wordt gebakken.

Maar welk Kruukplaetje is nu het lekkerste? En welke ziet er het mooiste uit? Deze dilemma’s worden uitgevochten tijdens het Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken op 9 en 10 november. De jury zal tijdens de Flakkeese Avond in het Prieel de winnaar bekend maken!

“Het idee kwam van Joost Drenthe,” vertelt een bestuurslid van het museum. “We werden er allemaal erg enthousiast van en we hebben het meteen opgepakt met het museum. Als museum zijn we heel blij dat we weer mooie, samenbindende activiteiten kunnen organiseren. We hopen dat er veel mensen mee gaan doen. Want hoe leuk is het als je tegen je schoonzus, die naar eigen zeggen de lekkerste kruukplaetjes bakt, kunt zeggen dat jij de koekebakker van ut jaer bent geworden!”

Drie verschillende rondes

Het kampioenschap bestaat uit drie rondes. Je mag zelf kiezen met hoeveel rondes je mee wilt doen.

  • Ronde 1: Kruukplaetjes volgens het aangeleverde, traditionele recept. Deze worden door de jury beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie.
  • Ronde 2: kruukplaetje plus ‘mit je eige reut’. Bak de Kruukplaetjes hoe je ze zelf het lekkerste vindt en verrijk ze met jouw unieke ingrediënten. Ook deze koekjes worden beoordeeld op uiterlijk, smaak en presentatie.
  • Ronde 3: ‘doe mar un end’. Van taart tot nagerecht – alles mag! Als het Kruukplaetje of de unieke Kruukplaetjessmaak maar te herkennen is.

Dit wereldkampioenschap is Covid19-proof, want het bakken kan gewoon thuis.

Waar in te leveren?

Het inleveren van de Kruukplaetjes kan op dinsdag 9 en woensdag 10 november bij het Streekmuseum in Sommelsdijk. Tussen 10.00 en 17.00 uur staan er mensen klaar om de koekjes aan te nemen. Let op. Breng genoeg mee, zodat de voorproevers en jury kunnen beoordelen.

“De verwachting is dat veel mensen mee gaan en daarom zullen Bertrand en ik gaan voorproeven! We willen natuurlijk niet dat de Jury zich op 11 november helemaal misselijk gaat eten,” grapt vrijwilligster Gerdie Schellevis.

Jury en beoordeling

De resultaten worden beoordeeld door een deskundige jury. Deze bestaat uit “World Master Baker” Peter Bienefelt, Jeannette Kastelein en oud-burgemeester Greet Hommes. Zij zullen kijken naar uiterlijk, smaak en presentatie. In elke ronde is een eerste, tweede en derde prijs te verdienen. De jurering vindt plaats op donderdagavond 11 november. Daarna maakt het museum de negen winnaars bekend.

Dit gebeurt tijdens de Flakkeese Avond Vrom Kieke in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk. Wil je daarbij aanwezig zijn? Kaarten kosten 10 euro. Dit is inclusief koffie en thee en een klein Flakkees buffet.

Meer informatie

Ga voor alle informatie over de wedstrijd naar www.streekmuseum.nl, categorie Nieuws. Daar is ook het originele kruukplaetjesrecept te vinden. Meedoen aan de wedstrijd kost € 2,50 per wedstrijdronde.

Jaarlijks evenement

“We willen er een jaarlijks terugkerend evenement van maken,” zegt Gerdie Schellevis. Bertrand van den Boogert knikt. “Dan heeft je schoonzus tenminste ook nog kans om koekebakker van ut jaer te worden.”