Lidl stopt per direct met verkoop van rookwaren

Foto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Lidl stopt per direct volledig met de verkoop van sigaretten en tabak. De supermarktketen had eerder al aangegeven de verkoop van rookwaren af te bouwen.

Ze wilden de eerste supermarkt in Nederland zijn die zou stoppen met de verkoop van rookwaren. Dat proces is nu afgerond en met de start van Stoptober verkopen ze dus geen rookwaren meer

Lidl is eerder aangesloten bij de beweging ‘op weg naar een rookvrije generatie’. Dat is een initiatief van Hartstichting, KWF en het Longfonds. Zij hebben als doel kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien.

Oude beslissing

De beslissing van Lidl om te stoppen met tabaksverkopen stamt al uit 2018. Destijds zei de super dat sigaretten en tabak uiterlijk in 2022 uit alle filialen verdwenen moesten zijn. Uiteindelijk is Lidl, dat momenteel 440 winkels telt in Nederland, dit dus iets eerder gelukt dan gedacht.

“Nadat we in 2018 deze stap bekend hebben gemaakt, zijn we aan de slag gegaan om de verkoop van sigaretten en tabak gefaseerd af te bouwen,” legt een woordvoerster uit. “Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij. De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen. Dit gaf ons de kans om onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen nog eerder te realiseren.”

Niet meer overal te koop

Er komt ook een algehele sigarettenban aan voor supermarkten. Dat heeft het kabinet vorig jaar aangekondigd. Vanaf 2024 mogen supers in Nederland geen sigaretten meer verkopen. En een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht.

Zo wil de overheid jongeren en gestopte rokers beter tegen de verleiding van roken beschermen. Ook worden op deze manier impulsaankopen voorkomen. Eerder zijn sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten om diezelfde reden uit het zicht gehaald bij onder meer supermarkten. Door roken of meeroken, als je rook van anderen inademt, overlijden jaarlijks veel mensen. Naar schatting gaat het om ongeveer 20.000 mensen per jaar.

Stoptober

De aankondiging van Lidl valt samen met het begin van ‘Stoptober’. Zoals elk jaar staat de maand oktober bij duizenden mensen in het teken van de strijd tegen roken. Zij zullen proberen om vier weken lang te stoppen met roken en dat vervolgens vol te houden.