Stop een maand met roken in het kader van Stoptober!

Foto: Stoptober

Onder anderen Hans Klok en Patricia Paay doen volgende maand mee met Stoptober! Zij gaan een maand lang niet roken.

Tijdens Stoptober worden Nederlanders aangespoord om de sigaretten te laten liggen. Het is inmiddels de achtste editie van de actiemaand. En ook dit keer gaan tienduizenden mensen de uitdaging aan om te stoppen met roken.

Ook bekend Nederland stopt

Er doet deze editie weer een scala van bekende Nederlanders mee aan de actie. Hans Klok, Patricia Paay, Bill van Dijk, Richard Spijkers en Louisa & Rowan laten de sigaretten liggen. Zij zijn dit jaar de ambassadeurs van Stoptober. De actie is inmiddels zo groot geworden dat in oktober meer mensen stoppen met roken dan in januari. Uit onderzoek is gebleken dat mensen vaker gestopt blijven als ze stoppen samen met anderen.

“Ik rook al veel te lang,” zegt illusionist Hans Klok. “In het verleden heb ik al zo vaak gezegd dat ik ga stoppen. Maar het is altijd mijn guilty pleasure geweest. Voor mij was dat sigaretje een moment om tot rust te komen. Maar dat moet afgelopen zijn. Ik voel dat ik in een nieuwe fase van mijn leven zit. En dat is dus voor mij het moment om te stoppen met roken. Het geeft ook een extra motivatie dat het nu out in the open is. Iedereen zal op me letten.”

Toch weer begonnen

Patricia Paay is een paar jaar geleden toch weer begonnen met roken. Na een stressvolle periode pakte ze een sigaret en al snel werden dat er meer. Met als gevolg dat haar stem een octaaf zakte. “Het is tijd om met deze slechte gewoonte af te rekenen,” zegt ze. “Roken is slecht. Voor je gezondheid, voor je stem, voor alles. Ik heb er ook het volste vertrouwen in dat ik het ga redden.”

Reality-koppel Louisa en Rowan stoppen ook per 1 oktober. “Ik rook veel te veel,” zegt Louisa. “Gelukkig zijn we met zijn tweetjes, dus we kunnen elkaar motiveren. En hopelijk ook al die andere Nederlanders die deze maand besluiten te stoppen. We doen het met elkaar.”

Af van de verslaving

Zanger en acteur Bill van Dijk rookt ook al jaren. Het is een verslaving waar hij graag van af wil. “Je bent nooit te oud om te stoppen met roken,” laat hij weten. “Het zal moeilijk zijn. Mar het lijkt me heerlijk om nooit meer naar een sigaret te verlangen.”

Richard Spijkers heeft meerdere redenen om te stoppen met roken. “Ten eerste is het heel slecht voor je gezondheid,” weet ook hij. “Ten tweede heb ik er genoeg van om een gesprek of wat dan ook te onderbreken omdat ik niet zonder sigaretten kan.”

Over Stoptober

Tijdens Stoptober ga je samen 28 dagen niet roken in oktober. Deze actie begint op 1 oktober en duurt dus tot de 28ste van de maand. Maar je mag natuurlijk ook langer stoppen als het goed gaat. De verwachting is dat er dit jaar meer dan 50.000 mensen zullen stoppen met roken.

Wil je ook meedoen? Schrijf je dan in via de website en download de gratis Stoptober app.