Goeree-Overflakkee komt in actie tegen eenzaamheid

Foto: Ministerie van VWS

In heel Nederland staan we vanaf vandaag, donderdag 30 september, stil bij de Week tegen Eenzaamheid. Ook op Goeree-Overflakkee.

Van 30 september tot en met 7 oktober zijn er diverse activiteiten om aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid. En ook op het eiland zijn er dingen te doen. Deze activiteiten zijn georganiseerd in samenwerking met Stichting ZIJN.

De activiteiten hebben het doel om mensen dichter bij elkaar te brengen. Iedereen kan deelnemen aan de week door een activiteit te bezoeken of zelf iets te organiseren. Het aanpakken van eenzaamheid begint immers met in contact komen.

Eenzaamheid

Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich eenzaam. In het kort voel je je bij eenzaamheid niet verbonden. De invloed daarvan is dan ook erg groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s. Je kunt minder goed meedoen in de samenleving en ook nog het gevoel van tekortschieten van welzijn of geluk.

Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken. Een goede reden dus om op tijd te handelen.

Actieprogramma

De week tegen eenzaamheid wordt georganiseerd in het kader van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. De organisatie van de week ligt in handen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Meer dan 250 gemeenten en 160 bedrijven en organisaties doen mee aan de week. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de eenzaamheid te doorbreken. Iedereen kan wat doen tegen eenzaamheid. Ontdek wat jij kunt doen op de website van de actieweek.

Op het eiland

Ook op het eiland worden activiteiten georganiseerd. Zo dragen de Jumbo in Ouddorp en Pannenkoekenhuis ‘De Platte Hap’ ook hun steentje bij. De supermarkt verzorgt wat lekkers voor tijdens de koffiemomenten. Het pannenkoekenhuis zorgt voor een aantal gezamenlijke en gratis maaltijden. Deze maaltijden gaan in afstemming met Stichting ZIJN. De aanmelding hiervoor verloopt ook via hen.