Alle kinderen hebben recht om lid te zijn van een club

Foto: Jeugdfonds Sport en Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur lanceert de campagne ‘Kies een club’. Daarmee kan elk kind aansluiten bij een sportclub.

De zomervakantie is voorbij en daarmee starten niet alleen de scholen. Ook het nieuwe sport- en cultuurseizoen gaat weer van start. En hoe fantastisch zou het zijn als zoveel mogelijk kinderen en jongeren lid kunnen worden van een club? Helaas is daar niet in elk gezin geld voor, maar daar is een oplossing voor. Met de campagne ‘Kies een club’ wordt de contributie betaald voor ouders die dit niet zelf kunnen doen.

Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen ouders contact opnemen met 088-88 00 888. Voor meer informatie kunnen ze ook naar de website van de organisatie.

Niet vanzelfsprekend

Het lijkt zo normaal om naar voetbal, streetdance of een andere club te gaan. Toch is dat voor 272.000 kinderen niet vanzelfsprekend. Hun ouders hebben geen geld om het lidmaatschap of lesgeld van een club te betalen. Ook kinderen uit gezinnen met weinig geld moeten de kans krijgen om bij een club te horen. Het jeugdfonds betaalt daarom de contributie of het lesgeld voor deze kinderen.

Belangrijk

Tijdens de coronacrisis is het belang van samen sporten en meedoen aan culturele activiteiten voor kinderen extra duidelijk geworden. Op sportvelden of in muziekscholen ontdekken kinderen wat ze leuk vinden. Ze maken nieuwe vrienden en doen waardevolle vaardigheden op. En daar hebben ze hun hele leven baat bij.

Het is belangrijk voor de mentale, fysieke en sociale ontwikkeling. Kinderen leren omgaan met winst en verlies. Ze vergeten hun zorgen even en hun zelfvertrouwen groeit. Op de club hoor je erbij, ongeacht je thuissituatie. Het is daarom belangrijk dat in ieder geval de financiële hobbels worden weggenomen.

Campagne

Het doel van de campagne is om ouders te laten weten dat er hulp is. Door contact op te nemen worden ouders in contact gebracht met een intermediair. Deze persoon zal voor hen de aanvraag doen. Het Jeugdfonds werkt nauw samen met Stichting Leergeld en intermediairs. Daar zitten wijkteammedewerkers bij, maar ook schuldhulpverleners en leerkrachten van school. Zij kunnen vervolgens samen met de ouders een aanvraag doen voor de ondersteuning.

De campagne loopt tot en met 30 september.