Bijdrage aan het klimaat liever niet uit eigen zak

Foto: Afbeelding van klimkin via Pixabay

De helft van de Nederlanders zou de welkomstkorting van een nieuw energiecontract niet doneren voor een beter klimaat. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Pricewise.

De online vergelijker vroeg duizend respondenten naar hun bereidheid op een laagdrempelige manier bij te dragen aan het klimaat. De groep Nederlanders die hier wel voor openstaat (26 procent) bestaat opvallend vaak uit jongeren. Naast de bereidheid om financieel bij te dragen, is ook het vertrouwen in het klimaatbeleid bij deze groep hoger. Zo hebben 18- tot 35-jarigen hier dubbel zo veel vertrouwen in als Nederlander tussen de 35 en 65 jaar.

Jongere generatie positiever tegenover het klimaat 

Het aandeel dat bereid is de welkomstkorting te doneren aan het klimaat bestaat met name uit 18- tot 35-jarigen (33%). In de leeftijdsgroep 35- tot 65-jarigen is men met 22% terughoudender. Dat verbaast Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, niet. “Jongere generaties zijn meer ideologisch betrokken bij het thema klimaat,” zegt hij. “Zij lijken om die reden eerder bereid daaraan bij te dragen. Voor de jongere generaties lijkt het tevens minder uit te maken of zij het geld echt kunnen missen of niet. Slechts 15% van diegenen die willen doneren, geeft aan het geld niet nodig te hebben.”

Niet iedereen kan verduurzamen 

Van de mensen die de welkomstkorting liever houden, kan 59% het geld zelf goed gebruiken. Volgens Bleker wil dat niet per se zeggen dat deze mensen niet bereid zijn een bijdrage aan het klimaat te leveren. “Energie is in korte tijd flink in prijs gestegen, waardoor het aantal energiearme huishoudens stijgt. Deze huishoudens hebben moeite met het betalen van de energierekening. Ondanks dat deze groep financieel niet kan bijdragen aan het klimaat, is het wel een optie voor groene stroom te kiezen. De afgelopen jaren zijn de kosten voor groene en grijze energiecontracten namelijk naar elkaar toe gegroeid. Groene stroom is in veel gevallen zelfs al goedkoper dan grijze stroom. Op dit moment heeft slechts 21% van Nederlanders die hun welkomstkorting niet wil of kan afstaan een groen contract voor energie. Hier liggen dus nog kansen om op een laagdrempelige manier bij te dragen aan het klimaat.”