Er is een nieuw model van de ID-kaart beschikbaar

Foto: Rijksoverheid

Sinds maandagochtend 9.00 uur is er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart beschikbaar voor aanvraag.

Het nieuwe model bevat een aantal nieuwe kenmerken. Ook staan er vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip. En tot slot staat er een QR-code met het BNS op de achterkant van de kaart. Hiermee voldoet het nieuwe model aan de Europese verordening 2019/1157.

Veilig en betrouwbaar document

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) staat voor een veilig en betrouwbaar document. Hiermee willen ze misbruik, fraude en vervalsing voorkomen. “De Nederlandse identiteitskaart stond internationaal al hoog aangeschreven,” vertelt Rhodia Maas. Zij is algemeen directeur bij RvIG. “Onze experts zijn vertegenwoordigd in internationale werkgroepen. Zij volgen altijd de laatste ontwikkelingen. We hebben de kans gegrepen om in dit nieuwe model een aantal vernieuwingen door te voeren. Dit deden we in nauwe samenwerking met onze leverancier.”

Oude nog gewoon geldig

De introductie van het vernieuwde document heeft geen invloed op je huidige ID-kaart. Zodra jouw kaart verlengd moet worden en je een nieuwe hebt aangevraagd, ontvang je dit nieuwe model. Hieronder zie je op de afbeeldingen hoe de nieuwe ID-kaart eruit komt te zien.

voorzijde nieuwe identiteitskaart 2021 achterzijde nieuwe identiteitskaart 2021